... / ... / ... / ... / 2017-10 / Proefschriftprijs voor Meester

Proefschriftprijs voor Meester

Dr. Reinier Meester heeft als bekroning voor zijn 'excellent onderzoek binnen de gezondheidswetenschappen' de Catharina Pijls-prijs ontvangen.

proefschrift Reinier MeesterMaastricht
De uitreiking vond 19 oktober plaats op het Maastrichts Health symposium, georganiseerd door de Universiteit Maastricht. Het symposium had dit jaar als thema 'Between numbers and narratives: politics of evidence in Global Health'.

Screening
Meester promoveerde in januari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op darmkankerscreening. Hij was, net als de andere kandidaten, voorgedragen door hoogleraren van alle faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen. Zijn promoter is prof. Harry de Koning.

Innovatie
De voorgedragen proefschriften waren beoordeeld op onder meer hun multidisciplinaire karakter, wetenschappelijke innovatie en maatschappelijke relevantie. Ook de prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift telden mee. De prijs, ter waarde van € 10.000, wordt tweejaarlijks uitgereikt. 

Pertinent
Het bekroonde proefschrift is getiteld 'Het optimaliseren van de uitkomsten van darmkankerscreening'. In de voordracht staat: 'Het proefschrift van dr. Meester gaat in op een aantal zeer pertinente vragen, namelijk wat het verwachte effect van screening op populatieniveau is, of het beter is om te screenen met ontlastingstesten of inwendig onderzoek, wat het lange-termijn effect is van geobserveerde screeningsdeelname over tijd, wat het effect is van de kwaliteit van inwendige onderzoeken, en wat te doen met patiënten met niet-kwaadaardige poliepen."

Vindingrijk
Data uit twee praktijkstudies zijn vindingrijk gebruikt in een computersimulatiemodel, aldus de voordracht, om de lange-termijn effecten te kunnen schatten van eerdergenoemde screeningsdeelname en -kwaliteit. Dat zijn de beslissende factoren voor een goed functionerend programma.

Aanmoediging
De aanmoedigingsprijs ging naar Jade Stultjens, van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.

gepubliceerd: 20 oktober 2017.

Deel deze pagina: