... / ... / ... / ... / 2017-10 / MRI-magneten op hun plek

MRI-magneten op hun plek

Patiënten profiteren straks als een van de eersten in de wereld van de nieuwste technieken op het gebied van MRI-diagnostiek.

intakelen MRI-scanner

Vlotte diagnostiek
De beelden worden nog beter van kwaliteit en de beeldverwerking gaat sneller, wat een vlotte diagnostiek bevordert. Daarom zijn maandag 30 oktober twee nieuwe MRI-apparaten in de nieuwbouw van het Erasmus MC gehesen. Dinsdag 31 oktober volgde de derde.

Grote hoogte
De apparaten, die beeldopnamen maken van het menselijk lichaam, staan straks op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Voor de onderneming moest op de vijfde etage een glazen gevelpaneel worden geopend. Niet eerder heeft het Erasmus MC een dergelijke takelmanoeuvre op zo’n grote hoogte uitgevoerd.

Verhuisraam
EGM architecten heeft de nieuwbouw zodanig ontworpen dat het inhuizen van grote apparaten ook in de toekomst geen probleem is. Het ‘verhuisraam’ van de afdelingen Radiotherapie en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde kan vrij eenvoudig worden verwijderd. Dankzij dit duurzame ontwerp is nieuwe - dikwijls lijvige - diagnostische apparatuur binnenhalen geen probleem..

Nagelnieuw
Er zijn twee MRI’s van 1,5 tesla afgeleverd en een van 3 tesla. Die laatste is zó nagelnieuw dat de bijbehorende software en elektronica nog niet klaar is. Leverancier GE Healthcare legt voor mei 2018 de laatste hand aan de apparatuur, zodat patiënten als een van de eersten in de wereld kunnen profiteren van de allernieuwste technieken: de beelden zijn straks nog beter van kwaliteit en de beeldverwerking sneller, wat een vlotte diagnostiek bevordert.

Beangstigend
Omdat patiënten een onderzoek in de MRI soms als beangstigend ervaren, werken leveranciers er hard aan om de procedure minder intimiderend te maken. Zo worden de nieuwe MRI’s stiller - een MRI maakt vaak een luid, bonkend geluid - en worden de nieuwste scanners voorzien van rustgevende verlichting.

Lakentjes
Bovendien zijn in de 3 tesla MRI de spoelen die het magnetisch veld geleiden, en die als een soort harnas rond het hoofd of het lichaam moeten worden bevestigd, niet meer van stug kunststof. Ze zijn zo buigzaam gemaakt dat ze aanvoelen ze aan als textiel. “Ze lijken een beetje op lakentjes. Ze vangen niet alleen het signaal beter op, ze zijn ook veel aangenamer voor de patiënt”, zegt David de Vries van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde.

Sky ceiling
De nieuwe MRI- en CT-kamers krijgen een zogeheten sky ceiling: een fraai verlichte afbeelding in het plafond die positieve afleiding biedt en daarmee de stress kan verminderen. “Allemaal in het kader van de healing environment die wij willen zijn”, aldus De Vries.

gepubliceerd: 30 oktober 2017.

Deel deze pagina: