... / ... / ... / ... / 2017-10 / Blessureleed in topvoetbal

Blessureleed in topvoetbal

Met een symposium over de rol van orthopedie in het topvoetbal neemt orthopedisch chirurg Rien Heijboer op 1 november afscheid.

Rien Heijboer

Krajicek
Vrijwel iedere Nederlandse topsporter kent zijn naam. Schaatser Marianne Timmer, voetballer Robin van Persie, tennisser Richard Krajicek, de atleten Ellen van Langen en Erik de Bruin, ze kampten allemaal met blessures en kwamen daar met hulp van Rien Heijboer bovenop. Én dankzij hun eigen drive en doorzettingsvermogen natuurlijk.

Patiënt eerst
Want dat is wat topsporters gemeen hebben: ze willen zo snel mogelijk weer aan de slag. Móeten zo snel mogelijk weer aan de slag, omdat een sportcarrière nu eenmaal niet zo lang duurt. En met name in de voetballerij zijn ook de financiële belangen groot. Maar daar heeft Heijboer zich nooit door laten pushen. “Er gaat veel geld om in de topsport, maar het principe is en zal altijd blijven: het welzijn van de patiënt, op korte én lange termijn, komt op de eerste plaats.”

Opleider
Heijboer gaat met pensioen. Zijn patiënten draagt hij over aan de orthopedisch chirurgen Duncan Meuffels en Tom Piscaer en aan de sportartsen Robert-Jan de Vos en Adam Weir. Zij gaan binnen het Universitair Sport Medisch Centrum het wetenschappelijk onderzoek naar blessures in de topsport verder ontwikkelen.

Kijkoperaties
Dat Heijboer zo’n veelgevraagd chirurg is geworden binnen de Nederlandse topsport, heeft te maken met zijn specialisme: arthroscopische chirurgie, oftewel kijkoperaties in de gewrichten. Toen hij eind jaren tachtig discuswerper Erik de Bruin en voetballer John de Wolf van een blessure verloste, ging het snel. Hij raakte als consulent verbonden aan sportcentrum Papendal en legde goede contacten met de sportartsen daar. Topsporters met hardnekkige blessures werden naar hem verwezen.

Jonge voetballers
Tijdens het symposium zal het gaan over de rol van de orthopedie en de sportgeneeskunde in het topvoetbal. Rintje Agricola vertelt over de heupen van jonge voetballers, die als zij tijdens hun groei intensief voetballen, een grote kans op vroegtijdige heupartrose ontwikkelen. Duncan Meuffels vertelt over de voetbalknie en Adam Weir over liesklachten bij voetballers. Ook geeft sportarts Edwin Goedhart van de KNVB acte de présence.

Evolutie
En Rien Heijboer? Die blijft beschikbaar voor de opleiding tot orthopedisch chirurg in het Erasmus MC. Hij smeedt samen met paleontoloog Jelle Reumer – oud-directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam - plannen voor een interessante essay. Onderwerp: de evolutie van de het heupgewricht bij rennende dieren en sportende mensen. Hij blijft bovendien als consultant verbonden aan Feyenoord en het Nederlands Elftal.

gepubliceerd: 27 oktober 2017.

Deel deze pagina: