... / ... / ... / ... / 2017-09 / Rolstoelgebruikers fitter maken

Rolstoelgebruikers fitter maken

Speciaal voor mensen in een rolstoel hebben Erasmus MC en Rijndam Revalidatie een leefstijlmodule ontwikkeld. Die maakt hen fitter en gezonder.

man in rolstoel en vrouw op fiets
Gezondheidsproblemen

Mensen met een lichamelijke beperking zijn doorgaans veel minder actief. Dit vergroot de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Erasmus MC heeft nu, samen met Rijndam Revalidatie, voor zowel rolstoelgebruikers als mensen met hersenletsel een innovatieve behandelmodule ontwikkeld. Die bestaat uit een reeks lessen en intsructies, gebaseerd op praktijkervaringen en wetenschappelijk onderzoek.

Gedragsverandering
De behandelmodule helpt patiënten bij het bereiken en behouden van een gezonde en actieve leefstijl. De module bestaat uit vijf onderdelen: coachingstraject, fitheidstraining, sportadvies, gezonde voeding en monitoring.

Deelnemer centraal
"We zien de overstap naar gezonde leefstijl als een positieve gedragsverandering", geeft fysiotherapeut Rogier Broeksteeg aan. "Via motiverende gesprekken worden deelnemers begeleid om meer te bewegen in het dagelijks leven. Ook is er aandacht voor gewichtsbeheersing. Voor dit laatste vinden sessies met een diëtist plaats, gericht op voedingsadvies. De wensen van de deelnemer staan centraal."

Dwarslaesie
Wetenschappelijke onderzoeken van Erasmus MC en Rijndam hebben inzicht gegeven in het belang van een gezonde leefstijl en hoe dat te realiseren bij mensen met een dwarslaesie of cerebrale parese. Revalidatiearts Wilma van der Slot: "De behandelmodule maakt deze opgedane kennis nu toegankelijk voor meerdere patiëntengroepen en professionals".

Verwijsbrief huisarts
Mensen die geïnteresseerd zijn in de nieuwe module en nog niet bij Rijndam onder behandeling, hebben een verwijsbrief nodig van hun huisarts. Hiermee kan een eerste afspraak worden ingepland bij een revalidatiearts om te kijken of deze module geschikt is. Revalidatie bij Rijndam valt onder de basisverzekering.

gepubliceerd: 22 september 2017.

Deel deze pagina: