... / ... / ... / ... / 2017-09 / Magnesiumgehalte wijst op dementie

Magnesiumgehalte wijst op dementie

55-Plussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed hebben vaker dementie dan ouderen met normale waarden. Het risico op dementie is bij een afwijkende spiegel dertig procent hoger.

Oudere man, magnesium
ERGO studie

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC op basis van het grootschalige bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek in Rotterdam. Voor het eerst tonen onderzoekers deze relatie aan in een studie bij mensen en vinden daarmee mogelijk een nieuwe risicofactor voor dementie. De resultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Nieuw aanknopingspunt
Onderzoekster Brenda Kieboom: “Het kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. Bijzonder is dat we verschil zien in risico bij gezonde mensen met redelijk normale waarden. We denken dat het risico nog groter dan 30 procent kan zijn bij mensen met een echt magnesiumtekort of -overschot in het bloed.

Makkelijk beïnvloedbaar
Daar komt bij dat magnesiumspiegels makkelijk zijn te beïnvloeden met magnesiumrijke voeding of supplementen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen en zit in voeding zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, soja en zwarte bonen, granen, yoghurt en avocado’s.”

Vervolgonderzoek
“Belangrijk is dat we ondanks onze bevindingen nog niet kunnen zeggen of een afwijkende magnesiumspiegel een beïnvloedbare oorzaak is van dementie”, zegt mede auteur en hoogleraar neuro-epidemiologie Arfan Ikram. “Daarvoor is vervolgonderzoek nodig. Magnesium is één van de vele oorzaken van dementie, die vaak in samenhang en in wisselende combinaties tot de ziekte leiden. Maar het magnesiumgehalte meten bij ouderen op gezonde waarden kan geen kwaad in het kader van dementie.”

Lees voor meer informatie het persbericht.

gepubliceerd: 21 september 2017.

Deel deze pagina: