... / ... / ... / ... / 2017-06 / Erasmus MC is Dakheld 2017

Erasmus MC is Dakheld 2017

De organisatie van de Rotterdamse Dakendagen heeft vrijdagmiddag 9 juni de Dakheld uitgereikt aan het Erasmus MC, voor z'n daktuinen.

Aanleg daktuin
| Aanleg daktuin
Daktuinen artists impression
Daktuinen
Daklandschap
De Dakheld is de prijs voor de meest innovatieve, verrassende en duurzame bijgedrag aan de ontwikkeling van het daklandschap in Nederland.

Healing
Het Erasmus MC ontvangt de Dakheld voor de aan te leggen twee grote daktuinen voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In de nieuwbouw, ontworpen door EGM Architecten, gaat veel aandacht uit naar de 'healing environment'. De daktuinen, een ontwerp van Juurlink + Geluk landschapsarchitecten, geven daar invulling aan. Zie de nominatie.

Herstel
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving of uitzicht op natuur herstel van patiënten bevordert. Dat effect wordt, als de tuinen in de loop van 2018 in gebruik zijn genomen, nader onderzocht.

Met bed
Bijzonder aan de daken van het Erasmus MC is dat ze ook toegankelijk zijn voor patiënten in bed. Daarnaast verwerken de tuinen overvloedige regen en dempen ze bij heet weer de ophoping van warmte in de stad.

Uithangbord
De fondsenwervingscampagne van het Vriendenfonds van het Erasmus MC zamelt op dit moment geld in voor de inrichting van deze daktuinen. Deze is letterlijk een uithangbord voor het gebruik van daken, vindt de organisatie van de Rotterdamse Dakendagen. "Het opent de ogen van mensen voor de potentiële kwaliteiten van het gebruik van het daklandschap. We reiken hem dus uit aan zowel het Erasmus MC als het Vriendenfonds."

Dankbaar
Liesbeth van Heel, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwbouw, is blij met de prijs. "Het is fijn dat de daktuinen op deze manier worden gewaardeerd. Ze zijn het slotakkoord van al onze inspanningen om voor patiënten, bezoekers en medewerkers een aangename omgeving te creëren."

Donateurs
Margot Bleeker, development director van het Erasmus MC Vriendenfonds: "Het is ongelooflijk hoe positief mensen zijn over de tuinen. Nu liggen ze er kaal bij. Maar als het ons lukt om de campagne tot een succes te maken, zullen ze er volgend jaar prachtig bij staan. We zijn onze donateurs ontzettend dankbaar."

Kennisdag
De Rotterdamse Dakendagen worden op zaterdag 10 en zondag 11 juni gehouden. Bezoekers kunnen op diverse plaatsen in Rotterdam daken bezoeken die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. De rondleidingen bij het Erasmus MC zijn helaas al volgeboekt.

gepubliceerd: 9 juni 2017.

Deel deze pagina: