... / ... / ... / ... / 2017-01 / Biosimilars drukken de prijs

Biosimilars drukken de prijs

Het Erasmus MC gaat de komende jaren meer biosimilars voorschrijven. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige kopieën van kostbare biologische merkmedicijnen.

Pillen medicatie euro's
Prijsdaling

Biosimilars voorschrijven, leidt tot miljoenenbesparing. Niet alleen zijn deze middelen zelf goedkoper, ze zorgen ook dat merkmedicijnen tientallen procenten in prijs dalen. Tegen 2020 verwacht het Erasmus MC zo'n € 20 miljoen per jaar aan besparing te kunnen boeken, dankzij biosimilars. Per patiënt die bijvoorbeeld Humira of Enbrel krijgt voorgeschreven, kan het jaarlijks € 5.000 schelen.

Inspanning
Prof. Arnold Vulto, hoogleraar ziekenhuisfarmacie: "De apotheek van het Erasmus MC spant zich enorm in voor deze middelen. De werking ervan is hetzelfde als die van de duurdere merkmedicijnen. Ook qua veiligheid en bijwerkingen zijn biosimilars een volwaardig alternatief. We merken wel dat de dokters er nog aan moeten wennen."

Kenniscentrum
Zijn apotheek is een kenniscentrum op dit gebied. Samen met de Katholieke Universiteit Leuven beschikt het over een actieve onderzoeksgroep, met vier hoogleraren en twee promovendi. In Europa zijn nu 23 biosimilars toegestaan. Dit aantal gaat fors groeien.

Groeihormoon
Het Erasmus MC gebruikt bijvoorbeeld al jaren biosimilars van epo (groeifactor voor rode bloedcellen) en filgrastim (groeifactor voor witte bloedcellen). Vulto: "Alleen al met deze twee hebben we de afgelopen jaren tonnen op de geneesmiddelenrekening bespaard. In 2015 hebben we op de inkoop van groeihormoon € 1,5 miljoen kunnen besparen. Daar is in 2016 nog zo'n € 700.000 bijgekomen."

Goed voor patiënt
De patiënt heeft er baat bij, zegt hij. De besparing die het Erasmus MC ermee boekt, gaat retour naar de aanvragende afdelingen, onder meer als ruimte voor het gebruik van kostbare nieuwe medicatie. Het is niet zo dat biosimilars minder goed zijn: "Integendeel, uit Noors onderzoek weten we dat ze echt even goed zijn. Dat is ook logisch, want het zijn vrijwel kopieën van het origineel. De gelijkwaardigheid ervan moet in Europa wettelijk worden aangetoond."

Reuma, darmontsteking
Sinds 2015 is er een nieuwe groep biologische middelen bijgekomen. Die worden voorgeschreven voor reuma, darmonsteking, psoriasis en een aantal zeldzame ziekten. Het draait in dit geval om de werkzame stof infliximab. Het originele merkmedicijn heet Remicade.

Biosimilars NederlandSymposium
De Initiatiefgroep Biosimilars Nederland houdt donderdag 12 januari het tweede Nationaal IBN Biosimilar Symposium, in Amersfoort. Het thema is 'Overstappen'. De gestelde vraag luidt: wat komt erbij kijken als een patiënt overstapt naar een alternatief geneesmiddel dat net zo goed is, maar ook goedkoper? Hoofdspreker is prof. Tore Kvien uit Noorwegen, van het NorSwitch-onderzoek naar het overstappen van vijfhonderd patienten op de biosimilar van infliximab in Noorwegen.

Zie ook: Arnold Vulto in een video-interview (3.30 minuten) en in het vakblad FarmaMagazine.

gepubliceerd: 9 januari 2017.

Deel deze pagina: