... / ... / ... / ... / 2016-12 / Verband tekort vitamine D en autisme

Verband tekort vitamine D en autisme

Vrouwen met een te laag vitamine D-gehalte tijdens hun zwangerschap vergroten daarmee het risico op autisme bij hun kinderen.

Echo zwangerschapGeneration R
Dit blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC. Bij de studie is gebruikgemaakt van gegevens uit Generation R.

Bewijs
"Ons onderzoek levert het bewijs dat een tekort aan vitamine D bij zwangeren al vóór de geboorte van kinderen het risico op autisme vergroot", zegt prof. Henning Tiemeier van het Erasmus MC.

Symptonen
Tiemeier: "Een te lage vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verstoort een optimale ontwikkeling van de hersenen van deze kinderen. Op zesjarige leeftijd vertonen deze kinderen twee keer vaker symptomen die horen bij autisme. Ze maken bijvoorbeeld weinig oogcontact tijdens sociale interactie met anderen. Ook vertonen zij afwijkend gedrag in hun bewegingen."

Advies
In Nederland adviseert de Gezondheidsraad zwangeren om vitamine D te slikken. Tiemeier: "Onze resultaten bevestigen dat dit advies goed is en dat je daarmee schade in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, die mogelijk niet op een later moment te herstellen is."

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 7 december 2016.

Deel deze pagina: