... / ... / ... / ... / 2016-12 / Subsidies 'Bouwstenen van leven'

Subsidies 'Bouwstenen van leven'

Een fors deel van het subsidieprogramma 'Bouwstenen van leven' gaat naar het Erasmus MC en partners. Alle vier vanuit Rotterdam ingediende aanvragen zijn gehonoreerd.

NWO-subsidie bouwstenen
Geknipt

Subsidies zijn toegekend aan 'Geknipt voor de toekomst!' (onder leiding van prof. Joost Gribnau), 'Bouwstenen, biomarkers en interventie mogelijkheden voor spierveroudering' (prof. Jan Hoeijmakers), 'Hoe maakt DNA-schade een einde aan een tumor?' (prof. Roland Kanaar) en 'Welke rol speelt de dynamiek en plasticiteit van het genoom in gezondheid of ziekte?' (dr. Kerstin Wendt).

Doorgronden
Het budget bedraagt in totaal € 10 miljoen. Dat is deze ronde verdeeld over zestien consortia. De onderzoekers ontvangen ieder € 500.0000 tot € 1 miljoen financiële ondersteuning. Het geld komt van NWO, ZonMw, FOM en STW.

Zakenpartners
De zakelijke partners die met het Erasmus MC samenwerken, zijn: DDL, Nestlé Institute of Health Sciences, Philips Research en Harbour Antibodies. Al het onderzoek richt zich op een beter begrip van cellulaire systemen. De consortia opereren op het grensvlak van fysica, chemie, biologie, geneeskunde, informatica en systeemanalyse, aldus een NWO-toelichting.

Medicijnen
Daarin staat verder: 'De cel, met al haar componenten, vormt de basis van leven. Het programma 'Bouwstenen van leven' heeft als doel om een fundamenteel begrip te krijgen van de moleculaire structuren, dynamiek en interacties die aan de basis liggen van de functies van cellen. Daarnaast beoogt het programma om deze kennis uiteindelijk toe te kunnen passen in bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, meetapparatuur, voeding en gewassen.'

Zie: 'Bouwstenen van leven', NWO.

gepubliceerd: 8 december 2016.

Deel deze pagina: