... / ... / ... / ... / 2016-12 / Nieuwe stap therapie asbestkanker

Nieuwe stap therapie asbestkanker

Wetenschappers van het Erasmus MC zijn dichterbij een behandeling tegen asbestkanker gekomen. Ze kunnen tumorcellen kweken die nodig zijn voor de therapie.

Cleanroom lab dendritsche cellen asbestkanker'Getraind'
Bij de experimentele behandeling benutten de onderzoekers het afweersysteem van de patiënt om de tumor te bestrijden. Die afweer wordt wel eerst in het lab 'getraind'. Het is namelijk zelf niet in staat om de asbestkanker op te ruimen.

Oogsten
Voor het activeren van de afweer hebben de onderzoekers zowel de lichaamseigen dendritische cellen van de patiënt nodig als de tumorcellen van de patiënt. Die laatste zijn moeilijk te 'oogsten', dus uit het lichaam te krijgen.

Onmisbaar
De researchers zijn er recentelijk in geslaagd de benodigde tumorcellen in het lab te kweken. Daarmee hebben ze een onmisbaar bestanddeel van de nieuwe behandeling in handen. "Hiermee lijkt er een nieuwe behandeling van asbestkanker te komen", zeggen ze.

Belangstelling
De bevindingen van het Erasmus MC zijn gepresenteerd op het wereldlongkankercongres in Wenen. Overal ter wereld wordt dit soort research met grote belangstelling gevolgd, omdat tegen asbestkanker geen enkele genezende behandeling bestaat.

Wel veilig
De zelfgekweekte tumorcellen zijn klinisch veilig, zeggen de onderzoekers, en bovendien effectief bij een aantal patiënten. Dat heeft het experimentele onderzoek uitgewezen.

Tumor neemt af
Longarts prof. Joachim Aerts leidt het onderzoek. Aerts: "Met onze mix, ontwikkeld uit cellijnen van asbestkanker, hebben we geen tumorcellen van de patiënt meer nodig. Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe methode met gekweekte tumorcellen veilig is en dat er bij alle patiënten een activatie van het immuunsysteem optreedt. De behandeling leidde bij een aantal patiënten tot een forse afname van de tumor."

Vervolgstudie
De onderzoekers gaan de behandeling verder ontwikkelen en daarna registreren. Er is al een vervolgstudie gepland. Deze start naar verwachting komend voorjaar en moet de nu gevonden effectiviteit en veiligheid van de behandeling bevestigen.
 
Meer info: persbericht.

gepubliceerd: 7 december 2016.

Deel deze pagina: