... / ... / ... / ... / 2016-12 / Miljoenen voor fundamenteel onderzoek

Miljoenen voor fundamenteel onderzoek

Het Erasmus MC verdient deze week $ 10 miljoen aan het medisch technologiebedrijf Harbour Antibodies BV. Het geld vloeit terug in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC.

Medicijnen
Het bedrijf wordt onderdeel van de nieuwe onderneming Harbour Biomed Holding Ltd, dat zich concentreert op de ontwikkeling van medicijnen voor kankerpatiënten.

Kanker
Harbour Antibodies werd in 2006 opgericht als spin-off van het Erasmus MC. Drijvende kracht achter het bedrijf is prof. Frank Grosveld. Hij bedacht een methode om muizen genetisch te modificeren, zodat deze 'transgene' muizen verschillende soorten menselijke antilichamen aanmaken, in plaats van hun eigen antilichamen. Deze worden vervolgens in grote hoeveelheden geproduceerd in celkweken voor de behandeling van bijvoorbeeld kanker. 

Kliniek
Grosveld is verheugd over de deal. "Het is geweldig om te zien dat mijn initiatief om samen met de gemeente Rotterdam een incubator te starten, heeft geleid tot dit succes. De commercialisering van kennis binnen het Erasmus MC wordt hier hopelijk verder door gestimuleerd. Maar de meeste voldoening komt voort uit recente resultaten die ertoe leiden dat een eerste, hier ontwikkeld antilichaam tegen verschillende vormen van leukemie getest gaat worden in de kliniek.''

Overheid
David Voetelink, lid van de Raad van Bestuur: "Deze overeenkomst is een uitgelezen voorbeeld van hoe wetenschappelijke kennis van het Erasmus MC te gelde kan worden gemaakt ten behoeve van nieuw fundamenteel onderzoek. Aangezien de overheid zich steeds verder terugtrekt als financier van dit soort  wetenschappelijk onderzoek, is het aanboren van nieuwe geldstromen van groot belang.''

Uitvindingen
In tegenstelling tot 2006, toen Harbour Antibodies werd opgericht, beschikt het Erasmus MC nu over een Technology Transfer Office (TTO) voor het naar de markt brengen van academische kennis en uitvindingen.

Harbour Biomed

gepubliceerd: 19 december 2016.

Deel deze pagina: