... / ... / ... / ... / 2016-12 / Maatregelen verkoudheidsvirus

Maatregelen verkoudheidsvirus

De afdelingen Intensive Care voor kinderen van de umc's hebben maatregelen getroffen om de toegenomen drukte in goede banen te leiden. Ook de IC van het Erasmus MC-Sophia heeft dit gedaan.

RS-virus baby
Epidemie

Op dit moment is in Nederland sprake van een ernstige RSV-epidemie. De afkorting staat voor respiratoir syncytieel virus, ook wel aangeduid als het verkoudheidsvirus. RSV komt seizoensgebonden voor, doorgaans van november tot en met maart.

Toeloop
Door de huidige epidemie kampen de kinder-IC-afdelingen van de umc's met een verhoogde toeloop van patiëntjes en capaciteitsproblemen. Dankzij maatregelen die zijn getroffen en dagelijks overleg tussen de kinder-IC-afdelingen van de acht umc's, lukt het om de zieke kinderen een adequate behandeling te bieden.

Uitgesteld
De getroffen maatregelen zijn dat de niet-spoedeisende operaties waar mogelijk worden uitgesteld. Verder zijn de verloven van medisch personeel zo nodig ingetrokken. Daarnaast is de hulp van volwassen- en neonatologische afdelingen Intensive Care ingeroepen. De genomen maatregelen worden bevestigd door prof. Edmond Rings, hoofd van zowel het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam als het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC in Leiden.

Symptomen
De meeste kinderen raken gedurende het eerste levensjaar met RSV geïnfecteerd. Het virus is gemakkelijk overdraagbaar, onder meer via de handen en kleding, en verspreidt zich snel. Het dringt het lichaam binnen via neus, keel of ogen. Symptomen zijn onder meer hoesten en moeilijk, piepend ademhalen of lusteloosheid. Ook een oor- of longontsteking kan het gevolg zijn.

Ernstig
Deze infectieziekte kan ernstig toeslaan, onder meer bij baby's die verzwakt zijn of te vroeg geboren. Kinderen onder de twee jaar lopen extra risico. Bij een besmetting kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn, dat is het geval bij gemiddeld een op de honderd geïnfecteerde kinderen. Een kleine minderheid van de opgenomen kinderen moet naar de afdeling Intensive Care. RSV is in landen als Nederland zelden fataal.

Meer informatie: RIVM, RSV-infectie 

gepubliceerd: 22 december 2016.

Deel deze pagina: