... / ... / ... / ... / 2016-12 / Golf aan KWF-subsidies

Golf aan KWF-subsidies

KWF Kankerbestrijding heeft het recordbedrag van € 49,5 miljoen toegekend aan 88 oncologische onderzoeksprojecten. Een flink aantal wordt uitgevoerd door het Erasmus MC.

Martens Jager laboratorium
Elf teams
Van het Erasmus MC krijgen elf onderzoeksteams opgeteld bijna € 6 miljoen financiering voor hun ingediende voorstellen. Ook andere umc's, ziekenhuizen en onderzoeksinstituten ontvangen budget van KWF.

Volle breedte
Het geld gaat naar onderzoek over de gehele breedte van de kankerbestrijding, aldus KWF: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immunotherapie en betere nazorg.

Vakgenoten
De projecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. In totaal 550 internationale oncologische vakgenoten hebben advies uitgebracht over de toekenning. De gehonoreerde onderzoeken starten volgend jaar.

Bedragen
De Rotterdamse voorstellen die zijn goedgekeurd, hebben betrekking op: algehele kanker (prof. Wim Vermeulen), borstkanker (dr. John Martens), prostaatkanker (prof. Marion de Jong), darmkanker (dr. Eva Madsen), blaas- en urinewegenkanker (dr. Joost Boormans), non-Hodgkin (dr. Pieternella Lugtenburg) en darm-leverkanker (dr. Bas Groot Koerkamp). Deze zeven wetenschappers ontvangen met hun team bedragen die uiteenlopen van € 440.000 tot € 1.309.000.

Jong
Twee andere bekroonde onderzoeksinitiatieven van het Erasmus MC zijn die van jonge onderzoekers: dr. Qiuwei Pan en zijn leverkanker-team ontvangt € 549.000 en dr. Emma de Pater en haar leukemie-team € 518.000. Daarnaast worden, onder de benaming 'unique high risk projects', nog eens twee onderzoeksprojecten van het Erasmus MC gefinancierd met zo'n € 150.000. Die hebben betrekking op leverkanker (dr. Sonja Buschow) en borstkanker/eierstokkanker (prof. Claire Wyman). Bij de laatste vier gaat het om geld uit de opbrengst van het wielerevenement Alpe d'HuZes.

Realiteit
KWF licht toe: "De afgelopen decennia is veel winst geboekt in het kankeronderzoek. Toch is de harde realiteit van vandaag dat op dit moment nog steeds bijna 40% van de patiënten sterft binnen vijf jaar na diagnose." Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: "Dit sterftecijfer kan en moet omlaag. Wij zijn van mening dat wetenschappelijk onderzoek cruciaal is om vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker. De opgehaalde euro's van onze donateurs investeren we alléén in de beste oncologische projecten. Met als doel de resultaten sneller en vaker bij de patiënt te brengen".

KWFMeer informatie:
* Persbericht KWF.
* Lijst gehonoreerde projecten.
* Hoe financiert KWF? Illustratie.

gepubliceerd: 16 december 2016.

Deel deze pagina: