... / ... / ... / ... / 2016-12 / Autisme herkend aan gedragsproblemen

Autisme herkend aan gedragsproblemen

Emotionele en gedragsproblemen zijn bij meisjes medebepalend voor het krijgen van een diagnose autisme. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Jorieke Duvekot van het Erasmus MC en Yulius.

Screenen
meisje met sproetjesHet onderzoek werd geleid door dr. Kirstin Greaves-Lord, hoofd van het onderzoeksprogramma Autisme van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC en Yulius. Er werkten zes GGZ-instellingen samen bij het screenen van ruim 1.000 kinderen, tussen de 2,5 en 10 jaar oud.

Risicoscore
Ondanks dat hetzelfde percentage jongens als meisjes een risicoscore op autisme kreeg op de screeningsvragenlijst, werden jongens na uitgebreid vervolgonderzoek ruim twee keer zo vaak met autisme gediagnosticeerd als meisjes.

Anders
Te vaak krijgen meisjes geen diagnose autisme, terwijl zij wel diverse symptomen laten zien. Bij meisjes komen die net wat anders tot uiting dan bij jongens. Bij jongens spelen de emotionele en gedragsproblemen een minder belangrijke rol bij het krijgen van de diagnose autisme.

Somberheid
Kenmerkend voor autisme zijn socialecommunicatie-problemen, beperkte interesses en moeite met veranderingen. “Omdat meisjes in het algemeen gevoeliger zijn voor sociale verwachtingen dan jongens, kunnen zij het als een grotere last ervaren als zij op sociaal vlak niet goed meekomen”, legt Greaves-Lord uit. “Zich toch proberen aan te passen en hun beperkingen verbergen, kost veel energie. Dat kan leiden tot angst, somberheid, boosheid of lichamelijke klachten. Eigenlijk is het leed dan dus al geschied.”

Publicatie
De onderzoekers waarschuwen voor onderidentificatie bij meisjes en pleiten ervoor om meer oog te hebben voor sekseverschillen bij autisme. Ze hebben hun bevindingen deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Autism.

Persbericht
Lees meer in het persbericht van het Erasmus MC.

gepubliceerd: 16 december 2016.

Deel deze pagina: