... / ... / ... / ... / 2016-11 / Weer thuis, met multiresistente bacteriën

Weer thuis, met multiresistente bacteriën

Wie reist naar verre bestemmingen, neemt onbedoeld vaak multiresistente darmbacteriën mee terug. Deze ESBL-producerende bacteriën zijn niet gevoelig voor de gebruikelijke antibiotica.

Toilet in India
Op de foto's boven en beneden: toiletten in India. In dat land raken reizigers het vaakst geïnfecteerd.

Groot onderzoek
De 'import' blijkt uit de COMBAT-studie. Dit is een groot onderzoek van Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, Ease Travel Clinic & Health Support, het Erasmus MC en Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam, plus het AMC en Tropencentrum AMC te Amsterdam. Ook de Universiteit Utrecht had een aandeel. De bevindingen zijn gepubliceerd in vakblad The Lancet Infectious Diseases. 

Poepmonsters
De meer dan tweeduizend deelnemers aan dit onderzoek zijn geworven bij diverse Travel Clinics, waar tropische reizigers hun inentingen halen. Via die weg verzamelden de onderzoekers meer dan 10.000 poepmonsters en vragenlijsten.

Een op de drie
Van alle onderzochte reizigers bleek 34% tijdens de reis multiresistente bacteriën te hebben opgepikt en teruggebracht naar Nederland. Per bestemming bestaan grote verschillen. Mensen die op reis waren geweest naar Zuid-Azië keerden in maar liefst 75% van de gevallen terug met multiresistente bacteriën in hun spijsverteringsstelsel, reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika in 40 tot 50% van de gevallen. Het grootste risico liepen India-gangers.

Reizigersdiarree
Naast de reisbestemming namen de onderzoekers ook andere risicofactoren onder de loep, zoals het gebruik van antibiotica tijdens de reis en het oplopen van reizigersdiarree. Geen van deze factoren bleek zo sterk van invloed als de bestemming.

Dragerschap
Na thuiskomst werden de reizigers nog verschillende keren onderzocht. De gemiddelde duur van het dragerschap was dertig dagen. Het onderzoek wijst verder uit dat er 12% kans is dat de multiresistente bacterie wordt overgedragen op niet-meegereisde huisgenoten.

Groot probleem
"Multiresistente bacteriën vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst", zegt onderzoeksleider John Penders, van de afdeling Medische Microbiologie van Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. "Schattingen geven aan dat in het jaar 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker. In Nederland is het risico op een infectie met multiresistente bacteriën relatief klein. Het is echter belangrijk om rekening te houden met resistentie wanneer iemand toevallig een infectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, ontwikkelt kort na terugkomst van een verre reis. Zeker als dat een reis naar een risicogebied is geweest."

Vrijdag 18 november is uitgeroepen tot Europese Antibioticadag.
Zaterdag 19 november staat in het teken van World Toilet Day.
Toilet in India
Toilet in India 
Toilet in India
Toilet in India

gepubliceerd: 16 november 2016.

Deel deze pagina: