... / ... / ... / ... / 2016-11 / ‘Plantsoenendienst’ faalt bij dementie

‘Plantsoenendienst’ faalt bij dementie

Onderzoeker dr. Tjakko van Ham van het Erasmus MC vat dementie zo samen: zenuwcellen en verbindingen ertussen verdwijnen, en er komen geen nieuwe zenuwcellen bij. Ook het opruimen van plaques hapert.

Publieksmiddag Alzheimer

Alle mensen
Dat de hersenen geen of amper nieuwe zenuwcellen (neuronen) aanmaken, is een probleem dat alle mensen delen. Bij niemand vernieuwt het brein zich, helaas.

Vissen, amfibieën
Er zijn steeds meer aanwijzingen, zegt Van Ham, dat dit vermogen bij de mens in de loop van de evolutie is verdwenen. Vissen en amfibieën lukt dit nog wel. Zij ‘regenereren’. Een droom van wetenschappers is deze vaardigheid bij mensen te repareren of in te brengen.

Samenklonteren
Typerend voor mensen met ouderdomgerelateerde hersenziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, is een verlies van zenuwcellen en verbindingen en het samenklonteren van eiwitten tot plaques. Gezonde mensen hebben dat probleem niet of veel minder.
 
Live volgen
In het Erasmus MC werkt een team jonge wetenschappers met kleine zebravissen waarbij dementie is ingebracht. De visjes kunnen tegenwoordig live worden gevolgd. Zo is zichtbaar wat er precies ter plekke gebeurt. De hersencellen hebben een kleurtje gekregen en zijn levend en wel op het scherm te zien.

Weer aan het werk
Het doel van hun onderzoek is om het werk van de ‘plantsoenendienst’ in het brein beter te begrijpen en weer aan het werk te krijgen. De medewerkers van die dienst zijn de witte bloedlichaampjes van het brein, microglia genaamd. Hoewel ze lang geleden zijn ontdekt, is er nog weinig over bekend, maar wel dat ze bij elk ziekteaspect betrokken zijn.

Pleidooi
Prof. Ernst Kuipers van het Erasmus MC pleitte eerder al voor het belang van dit soort fundamenteel onderzoek. Hij deed dat nadat de umc’s de kritiek kregen zich te weinig bezig te houden met alledaagse kwalen.

Publieksdag
Moleculair bioloog Van Ham gaf zijn uitleg vrijdag 11 november in LantarenVenster, waar het Alzheimercentrum zuidwest Nederland z’n jaarlijkse publieksdag hield. Eregast in Rotterdam was schrijver Hugo Borst, die hartverwarmend vertelde over zijn demente moeder.

De zaal was uitverkocht. Volgend jaar vindt het evenement plaats in een nog grotere zaal, zo is beloofd.

Publieksmiddag Alzheimer

Publieksmiddag Alzheimer

Publieksmiddag Alzheimer

Publieksmiddag Alzheimer

Publieksmiddag Alzheimer

Publieksmiddag Alzheimer

gepubliceerd: 15 november 2016.

Deel deze pagina: