... / ... / ... / ... / 2016-11 / Later seks door goede band met ouders

Later seks door goede band met ouders

Jongeren die een betere relatie hebben met hun ouders beginnen op latere leeftijd aan seks, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

man of vrouwErvaring
Vooral de relatie met moeders is van belang voor de seksuele ontwikkeling van hun dochters. Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meiden hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voordat ze 16 jaar zijn.

Vriendschappen
Uit ander onderzoek blijkt dat jongeren die na hun 16e voor het eerst seks hebben meestal een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen. "Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit; maar ze zijn vaak ook beter op de hoogte van de risico's van onveilige seks'', zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelare Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Timing
Opvallend is dat dezelfde conclusie niet van toepassing is op de eerste seksuele ervaring van zonen. Dat komt mogelijk doordat dochters meer tijd doorbrengen met hun moeders en zich ook meer laten be├»nvloeden door hun moeders.

Scholen
De studie maakt gebruik van gegevens afkomstig van de Jeugdmonitor van GGD Rotterdam-Rijnmond, waarbij jongeren verspreid over 76 scholen meededen aan een gezondheidsenquête.

Lees ook het persbericht.  

gepubliceerd: 28 november 2016.

Deel deze pagina: