... / ... / ... / ... / 2016-11 / Europese eer voor Kuipers

Europese eer voor Kuipers

Prof. Ernst Kuipers heeft de Research Prize 2016 gekregen van de Europese organisatie voor maag-, darm- en leveraandoeningen.

UEG Research Prize voor Ernst Kuipers

Onderscheiden
United European Gastroenterology (UEG) verenigt ruim twintigduizend Europese specialisten op het gebied van de spijsverteringsorganen. De organisatie reikt elk jaar een prijs uit aan een excellente onderzoeker die zich internationaal heeft weten te onderscheiden.

Preventie
Kuipers ontving de prijs medio oktober tijdens de jaarlijks UEG Week in Wenen, voor zijn onderzoek 'Hidden in plain sight: the opportunities for targeted surveillance and intervention for early gastric neoplasia'. Een 'outstanding project', aldus het oordeel van de UEG. Aan de prijs is een geldbedrag van € 100.000 verbonden voor verdere studie naar preventie en opsporing van beginnende maagkanker.

Kracht
In het begeleidend schrijven wordt Kuipers onder andere geroemd als drijvende kracht achter het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Met de toekenning is de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC de eerste Nederlander sinds jaren aan wie de prijs ten deel valt. In 2010 kreeg geneticus Hans Clevers hem uitgereikt.

gepubliceerd: 4 november 2016.

Deel deze pagina: