... / ... / ... / ... / 2016-10 / Rode hoed vervangt racehelm

Rode hoed vervangt racehelm

Topcoureur Liesette Braams uit Krimpen aan de Lek is de nieuwe ambassadeur van de Daniel den Hoed Stichting.

Coureur Lisette Braams
Dagboek
Braams (44) heeft anuskanker en vertelt hierover openhartig in haar dagboek op internet. "Ik heb maar 30 tot 50% kans dat ik er over vijf jaar nog ben, maar ik blijf gewoon positief en daarom ben ik weer lekker teruggegaan in de auto", zei ze in een interview.

Stoma
Na meer dan tien jaar last van fistels, krijgt ze de diagnose kanker en schrijft ze op Facebook: "Dit kan niet waar zijn, gaat dit écht over mij? Ga ik dit overleven of ben ik kansloos?" Dan volgen twee chemo's van bijna 100 uur, 33 bestralingen van 20 minuten en de daarbijbehorende tweede- en derdegraads brandwonden. Plus een stoma, in 2015. Over dat laatste heeft ze een filmpje gemaakt, samen met De Telegraaf Vrouw.

Coureur Liesette BraamsZwembad
Braams zet de raceauto niet aan de kant. Ze blijft wie ze was, zegt ze: "Ik ga geen badpak dragen, ik blijf gewoon in bikini aan het zwembad liggen. Dit ben ik en daar moet iedereen het maar mee doen."

Ontroerd
Na de laatste bestraling koopt ze gebak voor het ziekenhuis. Thuis loopt ze huilend door de tuin, schrijft ze. Alles ontroert haar: de appels aan de boom, het paard in de wei. Voordat ze het racecircuit in Italië betreedt, krijgt ze controle van de MDL-arts, waarna ze direct in het vliegtuig stapt. Haar zoon verklaart haar voor gek, "maar ik doe het toch". Haar raceteam noemt ze gekscherend 'het stomateam'.

Rollator
Ook 2016 beleeft Braams ingrepen, onzekerheid, opluchting. De tumor groeit wel, dan niet, dan weer wel. Er zijn uitzaaiingen en ze vraagt zich af of ze een operatie gaat overleven. Een gewonnen trofee zet ze op het ziekenhuiskastje. In april staat er na de ingrepen een rollator klaar, ze gaat ermee oefenen "totdat ik erbij neerval".

Races
De media noemen haar 'Racing Queen' en 'Speed Diva'. Zelf schrijft Braams na de behandeling: "Ik heb de belangrijkste race van mijn leven gehaald. Nu moet ik ervoor zorgen dat er nog veel races volgen." Ze voegt toe: "Af en toe heb ik een lekke band, maar ik wil wel de finish halen." 
Coureur Lisette Braams 
Coureur Lisette Braams

gepubliceerd: 21 oktober 2016.

Deel deze pagina: