... / ... / ... / ... / 2016-10 / Muziek als medicijn

Muziek als medicijn

Erasmus MC-onderzoekers Marianne van der Heijden en Rosalie Kuhlmann zijn deze week te gast tijdens Amsterdam Dance Event 2016, het grootste elektronisch muziekfestijn ter wereld.

Zorg
Van der Heijden en Kuhlmann zijn promovendi bij de onderzoeksgroep Music as Medicine. In de Brakke Grond geven zij woensdag 19 oktober een minicollege met als onderwerp: muziek in de zorg.

Green
Amsterdam Dance Event (ADE) trekt duizenden liefhebbers, producenten, dj’s en zakenlieden uit de muziekwereld naar Amsterdam. Een onderdeel is ADE Green, met aandacht voor duurzaamheid, innovatie en sociale verandering. Het minicollege valt hierbinnen. "Organisatoren van grote muziekfestivals bijvoorbeeld, zijn van waarde voor bouwers van vluchtelingenkampen. Festivalorganisaties hebben immers enorme kennis op het gebied van crowdmanagement", schetst Van der Heijden de cross-over.

Bewijs
Hun mini-college gaat over Music as Medicine. "Er zijn al jaren aanwijzingen dat muziek invloed heeft op de hersenen, op angst, stress en pijn", vertelt Kuhlmann. Zij doet onderzoek naar de invloed van rustgevende muziek op jonge kinderen die op het punt staan geopereerd te worden. Music als Medicine doet eigen onderzoek, maar pluist ook bestaande wetenschappelijke studies uit op zoek naar harde conclusies. "Het onomstotelijke wetenschappelijke bewijs is er nog niet. Wij hopen dat bewijs op termijn wel te leveren, zodat we tegen artsen kunnen zeggen: het is nu evidence-based, kom maar met richtlijnen."

Veilig
Van der Heijden: "Ik hoor vaak: doe niet zo moeilijk! Waarom zet je niet gewoon een muziekje op? Maar zo werkt het niet. Voor muziek geldt hetzelfde als voor andere therapieën, die pas worden toegepast als de werking is aangetoond. Muziek in de operatiekamer lijkt misschien onschuldig, maar je weet het niet 100% zeker. Ik heb een meta-analyse gedaan naar muziek bij prematuren. Ik ben veel kwalitatief slecht onderzoek tegengekomen, waar dikwijls helemaal geen aandacht is besteed aan de vraag: is het wel veilig? Hoe weet je of muziek niet te prikkelend is voor prematuren? Ze leken er rustiger van te worden, maar significant was die uitkomst niet."

Operatie
Kuhlmann: "Als je uiteindelijk met hard bewijs komt, is het ook van belang te onderzoeken hoe je het gaat implementeren in de zorg. Over een patiënt die met zijn IPod en oordopjes de operatiekamer op komt, moet goed worden nagedacht. Het zou heel mooi zijn als we kunnen aantonen dat muziek een vermindering van pijn en angst teweegbrengt. Dan kun je, heel simpel, een patiënt adviseren naar muziek te luisteren voor en na een operatie."

Marianne van der Heijden en Rosalie Kuhlmann
Marianne van der Heijden en Rosalie Kuhlmann

gepubliceerd: 17 oktober 2016.

Deel deze pagina: