... / ... / ... / ... / 2016-10 / Gezonde nieuwe generatie

Gezonde nieuwe generatie

De jongste editie van Monitor staat online. Het publieksblad van het Erasmus MC kondigt de komst van een nieuw Rotterdams bevolkingsonderzoek aan.

Rotterdam
Monitor zoomt in op Generation R, de studie waarin tienduizend Rotterdamse kinderen zijn gevolgd in hun gezondheid en ontwikkeling. Het grootschalige onderzoek heeft al zeshonderd wetenschappelijke publicaties opgeleverd, en zestig promoties.

Cover mon 2016-03 kleinNext
In Generation R geldt als startpunt het moment dat de moeder van het kind dertien weken in verwachting is. Embryo's blijken zich echter juist in de periode daarvoor, in de eerste acht weken, razendsnel te ontwikkelen. Hierover is nog veel onbekend. Nieuw Rotterdams onderzoek, onder de naam Generation R Next, moet daar verandering in brengen.

Toekomst
Kinderarts-epidemioloog prof. Vincent Jaddoe is directeur van Generation R. "Het overkoepelende doel van het nieuwe onderzoek is: een betere gezondheid voor nieuwe generaties Rotterdammers, te beginnen bij toekomstige ouders en hun jonge kinderen", vertelt hij in Monitor.

Cruciaal
"Generation R Next moet ons veel meer kennis opleveren over de gezondheid van beide ouders voor de zwangerschap en van het kind vroeg in de zwangerschap. De vraag is: wat zijn cruciale factoren in die periode? Want er is natuurlijk veel meer dan het mediterrane dieet. Wat is bijvoorbeeld precies de invloed van alcohol, obesitas en de BMI van de moeder? En hoe zit dat bij de vader?"

Lees het hele verhaal in Monitor, pagina 20 - 25.

gepubliceerd: 25 oktober 2016.

Deel deze pagina: