... / ... / ... / ... / 2016-10 / Les in gedachtegoed Erasmus

Les in gedachtegoed Erasmus

Zo'n tweehonderd leerlingen van Rotterdamse basisscholen hebben op het Erasmus MC college gekregen over de filosoof en humanist Erasmus. Die was 'jarig'.

kinderconferentie
Verjaardag
De Erasmus Kinderconferentie werd dinsdag 25 oktober gehouden in het Onderwijscentrum, ter ere van de 550e verjaardag van Desiderius Erasmus.

Gedachtengoed
Wetenschappers van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam gaven colleges van een kwartier. Dat deden ze vanuit hun vakgebied: geneeskunde, recht, economie en filosofie. Toehoorders waren leerlingen uit groep 7 en 8, die volop vragen stelden.

Geneeskunde
Prof. Aart Jan van der Lelij behandelde Erasmus vanuit de geneeskunde. De kinderen wilden weten hoe je dokter wordt en hoeveel jaar studie daarvoor nodig is. De hoogleraar ging in op de hoeveelheid suiker in ons voedsel en wat de gevolgen zijn als je er te veel van binnenkrijgt.

Blikje cola
Een enkel blikje Coca-Cola bevat omgerekend acht suikerklontjes. Dat is meer dan de totale aanbevolen hoeveelheid per dag. Ook andere soorten cola en limonade bevatten grote hoeveelheden suiker. Dit geldt eveneens voor vruchtensap, dat een gezond imago heeft.

Nooit genoeg
Suiker is minder onschuldig dan het lijkt. Overconsumptie kan bijdragen aan het krijgen van onder meer obesitas (zwaarlijvigheid) en diabetes ('suikerziekte'). Van der Lelij wees op de verslavende effecten van suiker, waar het lichaam nooit genoeg van lijkt te krijgen. Hij pleitte eerder voor een belasting erop: suikertax.

Pesten
De kinderconferentie draaide niet alleen om luisteren, de leerlingen speelden ook het spel Switch. Dit is speciaal voor de verjaardag van Desiderius Erasmus ontworpen en heeft als uitgangspunt hoe je kunt reageren in bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij pesten.
kinderconferentie
kinderconferentie
kinderconferentie
kinderconferentie
kinderconferentie

gepubliceerd: 26 oktober 2016.

Deel deze pagina: