... / ... / ... / ... / 2016-10 / Eén geneesmiddel voor hiv-patiënten

Eén geneesmiddel voor hiv-patiënten

Een deel van de patiënten met een hiv-infectie die al geruime tijd worden behandeld met een combinatie van drie geneesmiddelen, lijkt veilig te kunnen overstappen naar een behandeling met één geneesmiddel.

HIV-virus Shock and DestroyEuropees
Dat heeft onderzoek van het Erasmus MC en het UMC Groningen aangetoond. De resultaten van deze studie zijn woensdag 26 oktober gepresenteerd tijdens een Europees hiv-congres.

Combinatie
In de studie werden patiënten met hiv in twee groepen verdeeld. 53 patiënten fungeerden als controlegroep en gingen door met de combinatie van drie medicijnen. 50 patiënten stapten over naar een behandeling met één enkele virusremmer, het nieuwe middel dolutegravir. Een half jaar na de start bleek de behandeling met alleen dolutegravir bij 49 van de 50 patiënten nog steeds effectief.

Onmeetbaar
Ook 46 van de 53 controlepatiënten kregen een half jaar later alsnog de therapie met alleen dolutegravir. Daarmee werden in totaal 96 patiënten op deze manier behandeld werden. De behandeling bleek succesvol bij 92 van hen. De overige 4 moesten opnieuw starten met de combinatietherapie. Het virus werd daarmee al snel weer onmeetbaar in hun bloed.

Voordelen
"De potentiële voordelen van zo'n monotherapie zijn legio", zegt dr. Bart Rijnders, internist-infectioloog in het Erasmus MC. "Minder geneesmiddelen betekent minder bijwerkingen, fors minder kosten en minder belasting voor de patiënt, omdat die nog maar één klein pilletje per dag hoeft te slikken."

gepubliceerd: 26 oktober 2016.

Deel deze pagina: