... / ... / ... / ... / 2016-10 / 1.800 dode merels gemeld

1.800 dode merels gemeld

Er zijn volop meldingen van zieke en dode merels bij het Dutch Wildlife Health Centre, Sovon Vogelonderzoek en de Vogelbescherming.

Merel
Usutu-virus

De veroorzaker van de zwakte en sterfte onder deze vogels, het Usutu-virus, is inmiddels aangetroffen in acht provincies. Dat meldt de afdeling Virologie van het Erasmus MC. In totaal zijn tot dusver ruim 1.800 dode merels gemeld, terwijl het in een vergelijkbare periode vorig jaar om slechts een tiental ging.

Kouder weer
Nu het warme nazomerweer voorbij is, neemt het aantal meldingen wel af. De verwachting is dat door kouder weer de activiteit van muggen die het virus overdragen daalt. Daarmee zal ook de verspreiding van het virus verminderen.

Provincies
Uit de sterfgevallen die het Erasmus MC onderzocht, blijkt dat het virus niet alleen in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg vogelslachtoffers heeft gemaakt. Ook merels uit Utrecht, Overijssel en een enkel geval uit Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland stierven eraan.

Honden, katten
Het Usutu-virus is een vogelvirus. In Europese landen waar eerder veel vogels besmet waren, bleken honden en katten niet ziek te worden. Dat duidt erop dat dit virus geen gevaar vormt voor honden of katten, aldus Virologie.

Gevaar mensen
De afdeling meldde eerder: "Het  is zeer uitzonderlijk dat mensen besmet raken. Ondanks de grote uitbraken onder vogels,  zijn in Europa tot nu toe slechts vijf patiĆ«nten met neurologische klachten beschreven waarbij besmetting met het Usutu-virus is vastgesteld. Het merendeel had een verzwakte afweer."

Impact virus
Hoe groot de impact is op het aantal merels in Nederland is moeilijk aan te geven. Met meer dan een miljoen broedparen kan de merelpopulatie wel tegen een stootje.

Zie: nieuwsbericht afdeling Virologie, Erasmus MC.
Lees ook: veelgesteld vragen over het Usutu-virus.

Dode merel gevonden? Meldformulier.

gepubliceerd: 20 oktober 2016.

Deel deze pagina: