... / ... / ... / ... / 2016-09 / Hiv-preventiepil rendabel

Hiv-preventiepil rendabel

De preventiepil PrEP is kosteneffectief en kan de komende tien jaar tussen de 1.000 en 2.500 nieuwe hiv-infecties in Nederland voorkomen.

PrEP preventiepil
Lancet

Preventief gebruik van de pil, die bestaat uit de virusremmers tenofovir en emtricitabine, is kosteneffectief. Dat bewijzen onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC, die hun bevindingen 23 september publiceren in het vakblad Lancet Infectious Diseases.
PrEP preventiepil
Studies
Onlangs gepubliceerde studies wezen al uit dat dagelijkse inname een effectieve manier is om meer hiv-infecties te voorkomen, in aanvulling op het gebruik van een condoom.

Grootste risico
PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in studieverband gegeven aan transgenders en mannen die seks hebben met mannen. Zij behoren in Nederland tot de mensen die het grootste risico lopen op een besmetting met hiv.

Niet vergoed
De preventiepil wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. De kosten zijn vooralsnog hoog: € 7.400 per persoon per jaar, bij dagelijkse inname.

PrEP preventiepilTijdelijk
PrEP kan ook veilig tijdelijk worden genomen, ook wel 'on demand' genoemd, dat wil zeggen: van enkele uren voordat seksueel contact wordt aangegaan tot enkele dagen erna. De kosten komen dan op zo'n € 3.850 per jaar.

PrEP preventiepilQALY's
De onderzoekers van het Erasmus MC en AMC maakten bij de berekening van de kosteneffectiviteit gebruik van zogeheten QALY's, Quality Adjusted Life Years. Een QALY is een gewonnen levensjaar met goede kwaliteit van leven. Een geneesmiddel wordt in Nederland kosteneffectief bevonden als de kosten per kwalitatief goed gewonnen levensjaar minder zijn dan een bepaalde grenswaarde. Die grens is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Een bedrag van € 20.000 of minder per QALY geldt in Nederland hoe dan ook als kosteneffectief.

Voorkomen
PrEP kost volgens de berekeningen € 11.000 per QALY bij dagelijks gebruik en € 2.000 per QALY als de preventiepil alleen in de dagen rond het seksueel contact wordt gebruikt. "Met iedere voorkomen infectie wordt bovendien een levenslange hiv-behandeling van omstreeks € 500.000 voorkomen'', zegt onderzoeker dr. David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Meer informatie: persbericht.

gepubliceerd: 23 september 2016.

Deel deze pagina: