... / ... / ... / ... / 2016-06 / Eerste wetenschapper als crowdfunder

Eerste wetenschapper als crowdfunder

Vaatexpert dr. Anton Roks dong als eerste wetenschapper mee naar een crowdfunding-innovatiegrant van de Hartstichting. Met succes.

Anton Roks
Niet vanzelf
Roks slaagde erin € 25.000 te vergaren voor zijn onderzoek, via crowdfunding. Vanzelf ging dat niet. Hij deelde persoonlijke bedankjes uit, stuurde gezonde kookboeken rond, gaf college, organiseerde rondleidingen over z'n lab en nam donateurs op sleeptouw door de 'vaten' van historisch Dordrecht. Toen hij het vereiste bedrag had bereikt, verdubbelde de Hartstichting dit. Missie geslaagd.

U heeft gewonnen, gefeliciteerd!

"Bedankt! Dit onderzoek naar het afremmen van vaatveroudering wilde ik al een tijdlang uitwerken. Dat kan nu, met directe steun en waardering van patiënten en hun familie. Een mooie erkenning. Ik heb er zin an!"

Kostte het veel tijd?

"Zeker: twee rondes uitgebreid papierwerk met een beoordeling door een vakjury. Daarna een ronde publieke verdediging, met weer een jury, en dit alles tegen ijzersterke concurrentie. Vervolgens binnen twee maanden € 25.000 zien op te halen. Het was geen inkopper."

Is het leuk om te doen?

"Ik heb me op zijn tijd best vermaakt, je leert er veel van. De wisselende reacties van vakgenoten zijn interessant, de waardering en de commentaren van het publiek hartverwarmend. De steun van de Hartstichting was fantastisch. Met een goede voorbereiding lukt crowdfunding voor je onderzoek wel."

Logo HarstichtingZou u dit nogmaals doen?

"Ja. Dat zal ook wel moeten als ik nog eens wil meedingen naar de innovatiebeurs van de Hartstichting. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk voortaan op deze manier. Welke stichting volgt?"

Is alle inspanning de moeite waard voor dit bedrag?
"Iedere beurs binnenhalen, kost tegenwoordig veel inspanning. Als je daar niet tegen kunt, krijg je het moeilijk in dit vak. En het is niet alleen geld: mijn onderzoek staat nu op de radar, in ieder geval bij de Hartstichting en de netwerken daaromheen. Dat kan ook voor de toekomst waarde hebben."

Is het verstandig als wetenschappers om de gunst van het publiek moeten dingen?
"What's new? De fondsen en stichtingen doen dit nu voor ons, om donaties los te krijgen. De faculteiten vinden het ook fijn: optredens op televisie en in andere media worden met genoegen op hun websites vermeld." 

Wat heeft u ervan geleerd?

"Dat wetenschappers best wel uit hun ivoren toren mogen komen. Na enige nervositeit bij mij vooraf, begrijp ik nu dat het geen straf is om naar het publiek toe te treden. Dat kan juist belonend werken. Dat crowdfunding niet voor iedereen is weggelegd, begrijp ik ook."
Anton Roks

gepubliceerd: 29 juni 2016.

Deel deze pagina: