... / ... / ... / ... / 2016-05 / Tattoo van het Erasmus MC

Tattoo van het Erasmus MC

Bas Gouka is oud-patiënt, maar blijft voor altijd verbonden aan het Erasmus MC: hij heeft de naam op zijn arm vereeuwigd.

Bas Gouka

Gereanimeerd
In 2007 hielp Gouka zijn buurman met wat werkzaamheden op het dak, toen hij van twee hoog naar beneden viel. De traumahelikopter en ambulances moesten eraan te pas komen. Hij werd drie keer gereanimeerd en daarna met spoed naar het Erasmus MC vervoerd.

Afscheid
De 57-jarige Schiedammer kan zich van het ongeluk niets meer herinneren. "Alles was ik weet, heeft mijn vrouw mij verteld. Ik heb een week in coma gelegen. Het vooruitzicht was niet goed. De artsen vertelden mijn vrouw en twee kinderen dat ze zich moesten voorbereiden op het ergste. Zij namen op de IC afscheid van mij."

Leren lopen
Het verliep anders. Gouka ontwaakte en mocht op de afdeling Longziekten verder revalideren. "Ik moest weer leren eten en lopen. Zo kwam er elke dag een Kaapverdische voedingsassistente aan mijn bed, die mij aanmoedigde iets te eten. Toen ik na drie weken werd ontslagen nam ze met tranen afscheid. Dat zijn momenten die ik nooit meer vergeet."

Heer Erasmus
"In het Erasmus MC hebben ze mijn leven gered. Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor. In 2009 heb ik daarom een tattoo laten zetten van het Erasmus MC. Ook het woord Rotterdam heb ik tegelijkertijd op mijn arm laten tatoeëren, en een afbeelding van Desiderius Erasmus. Want het Erasmus MC, Rotterdam en de heer Erasmus zijn met elkaar verbonden."

Korset
Gouka kon zijn baan als steigerbouwer niet meer uitvoeren. "Mijn laatste project voor het ongeluk was een ruim 100 meter hoge steiger voor het gebouw De Coopvaert." Hij kon in hetzelfde bedrijf in het magazijn aan de slag. Daar werkt hij nu nog steeds. "Wel met een op maat gemaakt korset, omdat destijds de buikwand en een spierlaag zijn gescheurd."

Bas Gouka

Bas Gouka

gepubliceerd: 10 mei 2016.

Deel deze pagina: