... / ... / ... / ... / 2016-03 / Fietsen krijgen tweede leven

Fietsen krijgen tweede leven

Fietswrakken die tot voor kort rond het Erasmus MC lagen verspreid, hebben een nieuw leven gekregen bij vluchtelingen in Krimpen aan den IJssel.

Fietswrakken voor AZC

IJzerboer

"In en rond het Erasmus MC blijven van tijd tot tijd fietsen achter, die vaak kapot zijn", zegt Jan van Velzen, manager Complexbeheer. "Deze worden verzameld en opgeslagen in onze fietsenkelder." Na ruim een jaar komt de oud-ijzerboer de wrakken ophalen. "Van de eigenaren horen we nooit meer iets, ook niet achteraf."

Verplaatsen
Van Velzen woont in Krimpen en werkt als vrijwilliger bij de vluchtenlingenopvang. Zo kwam hij op het idee om de fietswrakken in het Erasmus MC te laten ophalen door de vluchtelingen. "Zij kunnen de tweewielers goed gebruiken om zich te verplaatsen in het dorp."

Gesloopt
Na akkoord van de beveiliging van het Erasmus MC, zijn de wrakken opgehaald door vrijwilligers en vluchtelingen. Alle goede onderdelen zijn gesloopt en verzameld. De vluchtelingen zetten met de onderdelen nieuwe fietsen in elkaar. Het overtollige ijzer wordt verkocht. Van de opbrengst worden benodigdheden gekocht, zoals lampjes.

Gastvrijheid
Van Velzen: "Het is een groot succes. Bijna iedereen heeft nu een fiets. De vluchtelingen in Krimpen blijven aangeven hoe dankbaar zij zijn voor de gastvrijheid in Nederland."

Onderdak
Zo'n honderd vluchtelingen uit Syriƫ en Irak woonden tot voor kort in een sporthal in Krimpen aan den IJssel. Nu krijgen zij onderdak in een eenvoudig hotel in dezelfde buurt.

Fietswrakken voor AZC

gepubliceerd: 4 maart 2016.

Deel deze pagina: