... / ... / ... / ... / 2016-02 / Vrouwenlustpil weinig effectief

Vrouwenlustpil weinig effectief

De vrouwenlustpil die vorig jaar in Amerika is goedgekeurd voor vrouwen met een verminderd seksueel verlangen, is weinig effectief en heeft negatieve bijwerkingen.

vrouwenlustpilSlaperigheid
De bijwerkingen zijn onder meer duizeligheid, misselijkheid, slaperigheid en moeheid. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC, samen met collega's van de Vrije Universiteit Brussel en het AMC, 29 februari in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Onderzoeken
De wetenschappers bestudeerden gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken over de vrouwenlustpil. De werkzame stof erin is flibanserin, de Amerikaanse merknaam van de pil luidt Addyi. De onderzoekers ontdekten dat de pil nog minder effectief is dan eerder gedacht.

Geen alcohol
Vrouwen die de pil slikten, hadden een keer in de twee maanden vaker seks. Daar staat tegenover dat zij de pil dagelijks moeten innemen en geen alcohol mogen drinken om bijwerkingen, zoals een te lage bloeddruk en flauwvallen, te voorkomen. De pil is afgelopen jaar in de Verenigde Staten door de toezichthoudende instantie FDA goedgekeurd voor de verkoop.

Seksuoloog
Epidemioloog Loes Jaspers, eerste auteur van het wetenschappelijke artikel: "De pil is in Nederland nog niet verkrijgbaar. Vrouwen met verminderd seksueel verlangen en hun partners adviseer ik hierover te praten met hun huisarts of zich te laten verwijzen naar een seksuoloog. Die kunnen informatie over de lustpil verstrekken en advies geven over de bestaande behandelmogelijkheden, zoals seksuologische behandeling, psychologische begeleiding en partnerrelatietherapie."


.

gepubliceerd: 29 februari 2016.

Deel deze pagina: