... / ... / ... / ... / 2016-02 / Second opinion geen probleem

Second opinion geen probleem

Een second opinion, bijvoorbeeld bij prostaat- of blaaskanker, is niet langer omstreden en kan gerust worden aangevraagd, betoogt het Erasmus MC Kanker Instituut.

Onafhankelijk
Het wordt voor patiënten steeds gewoner: een deskundige vragen om een onafhankelijk oordeel over een diagnose of behandeling. De eigen arts of specialist is niet beledigd en een second opinion, of tweede mening, leidt niet tot verstoring van de contacten.

Film second opinion'Schroom niet'
Deze ontwikkeling wordt toegelicht in een film van het Erasmus MC Kanker Instituut en DUOS. Daarin komen een patiënt, een patiëntenvereniging en een oncoloog (kankerarts) aan het woord. Ook andere organisaties bevestigen dat het aanvragen van een second opinion inmiddels is geaccepteerd: "Schroom niet om bij twijfel een tweede mening te vragen. Steeds meer artsen vinden dat normaal", meldt bijvoorbeeld de Consumentenbond.

Uitgestrekt
Internist-oncoloog prof. Ronald de Wit vertelt dat het vakgebied kanker zo uitgestrekt is dat geen enkele specialist het geheel meer overziet. De artsen, onder meer in academische ziekenhuizen, zijn deskundig in één bepaald gebied. Ze raadplegen elkaar ook.

Begrip
De Wit: "Een second opinion is helemaal niet verkeerd. Er zit zo veel beweging in de verschillende behandelingen van bijvoorbeeld prostaat- of blaaskanker, dat elke zorgverlener anno 2016 begrip heeft voor een tweede mening."

Indeling film
De indeling van de film (duur: 9.45 minuten):
* Patiënt Hans Franken heeft een uitgezaaide prostaatkanker in zijn botten en vertelt over zijn second opinion: "Je vecht voor je eigen lichaam. Ik heb alle medewerking gekregen."
* Prof. De Wit over de snelle veranderingen in de behandeling van uitgezaaide kankers: "Er zijn nu, anders dan vroeger, meerdere opties en het is niet altijd makkelijk om te bepalen wat de eerste, tweede en derde is. Dat hangt ook van de karakteristieken van de kanker bij de individuele patiënt af."
* Een vertegenwoordiger van prostaatkankerpatiënten, Piet Hoekstra, vertelt over de reacties op het aanvragen van een second opinion: "Ik ken geen gevallen waarbij ook maar iets van wrijving of irritatie bij de specialist optreedt. Ik weet wel dat patiënten of hun familieleden daar bang voor zijn."

Hoe doe je dat?
Wie een second opinion wenst, kan het beste eerst nagaan bij de zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed. Daarna kan het verzoek worden besproken met de behandelend arts. Die hoeft geen toestemming te geven, wel moet deze arts een verwijsbrief uitschrijven en medische gegevens doorsturen. De onafhankelijke deskundige velt vervolgens een oordeel, al dan niet na aanvullend onderzoek. Deze deskundige neemt niet de behandeling over, tenzij de patiënt daar uitdrukkelijk om vraagt. De patiënt blijft dus bij zijn 'eigen' arts.
Film second opinion
Film second opinion
Film second opinion
Film second opinion

gepubliceerd: 26 februari 2016.

Deel deze pagina: