... / ... / ... / ... / 2016-02 / Breng de boterham terug op tafel

Breng de boterham terug op tafel

Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is niet zonder risico's. Dat zegt prof. Robin Peeters van het Erasmus MC.

BroodBakkerszout
"De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodiuminname gehad, dankzij jodium in bakkerszout. Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten, en mensen als onderdeel van een dieet er zelfs voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer", waarschuwt Peeters.
 
IQ
Met name voor zwangere vrouwen kan het niet-eten van brood risico's geven. "Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap kan problemen geven bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs een subtiel tekort aan jodium bij de moeder kan leiden tot een lager IQ van het kind."

Extra
Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt gewoon weer twee sneetjes brood te eten. "In een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort."

Oratie
Peeters werd onlangs benoemd aan het Erasmus MC als hoogleraar interne geneeskunde. Op vrijdag 12 februari houdt hij een oratie, waarin hij onder meer wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname.

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 11 februari 2016.

Deel deze pagina: