... / ... / ... / ... / 2015-11 / Twee ton voor studies hersentumoren

Twee ton voor studies hersentumoren

Onderzoekers van het Hersentumorcentrum van het Erasmus MC hebben twee beurzen ontvangen van in totaal bijna € 200.000.

hersentumorVerdeeld
Het bedrag is toegekend door de STOPhersentumoren.nl. Deze stichting heeft een kleine € 800.000 verdeeld over vier umc's. De twee subsidies voor het Erasmus MC gaan naar de afdelingen Neurologie, Neurochirurgie, en Interne Oncologie.

Kweken
Prof. Sieger Leenstra, dr. Martine Lamfers en dr. Pim French krijgen € 106.500 voor onderzoek naar effectieve therapieën voor IDH1-mutant-gliomen. Lamfers: "Dit is een subtype hersentumor. Tot voor kort konden we dit type niet kweken. Nu is het gelukt. Dat betekent dat we het kunnen gebruiken voor onderzoek, en nieuwe medicijnen kunnen testen."

Activeren
Pim French is ook betrokken bij een ander onderzoek. Samen met dr. Reno Debets ontvangt hij € 90.000 voor een studie naar T-cel immunotherapie. French: "Het blijkt dat tumoren met een specifieke mutatie herkend worden door het afweersysteem. Wij willen het immuunsysteem zodanig activeren, dat deze de tumor herkent en aanvalt." Het doel van deze studie is om de behandeling te verbeteren van patiënten met een glioom.  

Toename
De Stichting STOPhersentumoren.nl is opgericht door Klaske Hofstee en haar man Nico Faaij. Bij hem werd in 2007 een hersentumor gevonden. Zij ontdekten dat er niet veel onderzoek naar hersentumoren werd gedaan en richtten een eigen stichting op. Lamfers: "Sindsdien is er landelijk een toename in het aantal studies in ons vakgebied. Doordat deze tumoren relatief zeldzaam zijn, is het moeilijk aan subsidies van grote geldschieters te komen."

gepubliceerd: 16 november 2015.

Deel deze pagina: