... / ... / ... / ... / 2015-07 / Dementie bij een op de drie vermijdbaar

Dementie bij een op de drie vermijdbaar

Ongeveer een derde van de patiënten met dementie had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren, zoals roken.

dementieVooral de invloed van een te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Dat blijkt uit het bevolkingsonderzoek ERGO.

Decennia
Dat roken, diabetes en een hoge bloeddruk een negatieve bijdrage leveren, is al langer bekend. Voor het eerst hebben wetenschappers van het Erasmus MC onderzocht in hoeverre deze factoren bijdragen aan de ziekte, en of de bijdrage van deze risicofactoren is veranderd de afgelopen decennia. "Dat is belangrijk om te weten, omdat dementie daarmee nog gerichter voorkomen kan worden", zegt dr. Arfan Ikram, neuro-epidemioloog.

Verschuiving
Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van risicofactoren groter is geworden. Ook is sprake van een verschuiving. Ikram: "25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol en diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23% van de patiënten dementie. Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu dat dit is gestegen tot 30%."

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 21 juli 2015.

Deel deze pagina: