... / ... / ... / ... / 2014-12 / Start Europees dementieonderzoek

Start Europees dementieonderzoek

Onderzoekers van het Erasmus MC ontvangen, samen met Europese collega’s, € 1,8 miljoen subsidie voor hun studie naar een erfelijke vorm van dementie.

Vroegste fase
Het Alzheimercentrum zuidwest Nederland en de afdelingen Neurologie en Klinische Genetica krijgen een deel van dit budget om de prilste fase van frontotemporale dementie te bestuderen.

dementie op jonge leeftijdJonge leeftijd

Frontotemporale dementie ontstaat meestal al op jonge leeftijd, rond het vijftigste levensjaar. Deze hersenaandoening wordt gekenmerkt door gedragsveranderingen en taalproblemen.

Erfelijke factor
Neuroloog prof. John van Swieten, leider van het project: “Het Erasmus MC coördineert het grote onderzoek coördineren, dat valt onder het Joint Programme Neurodegenerative Disease. Centraal in de studie staat een erfelijke factor in het gen C9ORF72. Dit gendefect komt veel voor bij frontotemporale dementie en amyotrofische laterale sclerose.”

Gezonde mensen
Het onderzoek bestaat onder meer uit een jaarlijkse controle van een grote groep gezonde familieleden van patiënten met frontotemporale dementie en het C9ORF72-gendefect. Deze groep heeft 50% kans op de ziekte in de familie. De deelnemers zullen onder meer bloed afstaan en een MRI-onderzoek ondergaan.

Alarmbelletjes
Van Swieten: “Wij willen de veranderingen die voorafgaan aan deze dementie in kaart brengen. We zoeken naar bio-markers, zeg maar alarmbelletjes in het lichaam, die horen bij de vroegste fase van deze hersenziekte. Zo willen we aangrijpingspunten krijgen voor medicatiestudies.”

Medicijnen
Dit dementieonderzoek gaat lopen in Nederland, Duitsland, Zweden, Italië en Spanje. Er staat ook al een vervolg gepland, dat zich zal richten op de ontwikkeling van medicijnen om de ziekte te stoppen. Hierbij zullen medicinale stoffen worden getest op embryonale cellen van een speciale C9ORF72-muis.

gepubliceerd: 5 december 2014.

Deel deze pagina: