... / ... / ... / ... / 2014-12 / Patiënt met verdenking ebola

Patiënt met verdenking ebola

Dinsdagmiddag 9 december is rond 17.00 uur een patiënt met een verdenking van ebola opgenomen in het Erasmus MC.

ebolavirusNader onderzoek moet uitwijzen of deze persoon ook daadwerkelijk ebola heeft.

Teruggekeerd
De patiënt is deze week teruggekeerd uit een risicogebied in West-Afrika, en vertoonde verschijnselen die mogelijk op ebola-infectie wijzen. Daarop zijn alle ebola-protocollen in werking getreden en is de patiënt naar het Erasmus MC gebracht. De patiënt wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht.

Voorbereid
Het Erasmus MC is voorbereid op de opvang van patiënten met verdenking op ebola. Tijdens de verpleging van dergelijk patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting.

Verspreiding
Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen, zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden.

Ziekteverschijnselen
Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben, zoals koorts, bloedingen en diarree, zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

gepubliceerd: 9 december 2014.

Deel deze pagina: