... / ... / ... / ... / 2014-12 / Lokale chemokuur in vetbolletjes

Lokale chemokuur in vetbolletjes

Rotterdamse en Amerikaanse onderzoekers werken aan een experimentele chemokuur, waarbij vetbolletjes gevuld met medicatie in de tumor worden gebracht. De ‘chemo’ werkt alleen daar.

Gezonde delen
Oncologen (kankerdeskundigen) weten het, mensen die kanker hebben gehad ook: een chemokuur heeft niet alleen effect op het gezwel, maar tast ook gezonde delen van het lichaam aan.

Chemo in vatenOp juiste plek
Wetenschappers zoeken naar wegen om de chemostoffen op de juiste plek te laten belanden, uitsluitend in de tumor. De eerste stappen zijn gezet: de chemo verpakken in uiterst kleine bolletjes, die lokaal inbrengen en ze vervolgens, met behulp van hitte, ter plekke laten openknappen. Op de foto zijn de vaten geel/groen en de bolletjes rood. Ze staan op het punt van openbarsten.

Snelheid
Onderzoeker dr. Timo ten Hagen, bioloog: “We verwarmen de tumor tot 42 graden. De ingebrachte vetbolletjes geven door die warmte al binnen een paar seconden hun medicatie af. Deze snelheid is van groot belang. Om tumorcellen te doden, moet je namelijk zo snel mogelijk een zo hoog mogelijke concentratie medicatie in die cellen toedienen.”

Individuele patiënt
Het onderzoek loopt vijf jaar en moet helderheid verschaffen over de beste behandelmethode per patiënt. Want wat is snel, en wat is een zo hoog mogelijk concentratie? “Dat verschilt per persoon, per tumor en per chemosoort”, zegt Ten Hagen. “Je moet ervoor zorgen dat alle stappen van de behandeling zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Dan krijg je het beste resultaat.”

Experimenteel
De vernieuwde chemotherapie is experimenteel en wordt nog niet in het Erasmus MC bij patiënten toegepast. De sector Chirurgische Oncologie heeft, samen met de Medical University of South Carolina, een subsidie van $ 1,4 miljoen toegewezen gekregen om de chemokuur te verbeteren.

Subsidie NIH
De subsidie komt van het National Institutes of Health (NIH). Dat Rotterdamse wetenschappers van deze instantie budget krijgen, is bijzonder, want het NIH stelt niet vaak geld beschikbaar een aan niet-Amerikaanse organisatie.

gepubliceerd: 10 december 2014.

Deel deze pagina: