... / ... / ... / ... / 2014-12 / King Richard geïdentificeerd

King Richard geïdentificeerd

Een internationaal team van onderzoekers heeft stoffelijke resten geïdentificeerd, waarvan werd vermoed dat ze toebehoorden aan koning Richard de Derde van Engeland.

DNA-modelEngeland
Koning Richard de Derde is een van de beroemdste en tegelijk meest controversiële koningen van Engeland. Na zijn dood werd hij begraven bij het klooster van Greyfriars in Leicester. Maar omdat de kloostergemeenschap in 1538 werd opgeheven, is de exacte locatie van het graf niet bewaard gebleven.

Profiel
In september 2012 werd een skelet opgegraven, waarvan op grond van onder andere het archeologische profiel werd vermoed dat het de resten van de koning waren.

Portret
Onderzoekers van de University of Leicester hebben een perfecte DNA-match vastgesteld tussen de stoffelijke resten en materiaal van een familielid van zijn moeders kant. De afdeling Forensische Moleculaire Biologie onder leiding van prof. Manfred Kayser van het Erasmus MC, heeft vastgesteld dat de vermoedelijke oog- en haarkleur die bij de resten behoren, overeenkomen met die op een vroeg portret van de koning.

De wetenschappers publiceerden de resultaten van hun onderzoek in Nature Communications.

Lees ook het persbericht, of het artikel van de NRC 'Richard III had blauwe ogen en blonde haren'.

gepubliceerd: 3 december 2014.

Deel deze pagina: