... / ... / ... / ... / 2014-12 / Josephine Nefkens Prijs naar Hans Bos

Josephine Nefkens Prijs naar Hans Bos

De Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek 2014 gaat naar prof. Hans Bos van UMC Utrecht.

Begrip
De prijs wordt toegekend voor zijn fundamentele bijdrage aan het begrip van het ontstaan van kanker. Hij beschreef de opeenvolgende stappen van carcinogenese in darmkanker, via het zogeheten Vogelsteinmodel. De € 100.000 die bij de prijs hoort, mag de winnaar naar eigen inzicht besteden aan zijn onderzoek.

Ras-oncogen
De jury: “Hans Bos behoort internationaal tot de absolute top in het kankeronderzoek. Centraal in zijn werk staat het eerste oncogen dat werd ontdekt in het begin van de jaren tachtig, het Ras-oncogen. Hij toonde aan dat Ras-mutaties voorkomen in verschillende stadia van darmkanker, vervolgens dat in tenminste 15 procent van alle tumoren Ras is gemuteerd en dat in de helft van alle kankers Ras direct of indirect is betrokken bij het ontstaan. Deze bevindingen staan in alle tekstboeken voor eerstejaars biologen, biochemici en geneeskundestudenten.”

Dream Team
Bos geeft samen met prof. Hans Clevers leiding aan het zogeheten KWF Dream Team, een wereldwijd samenwerkingsverband van kankeronderzoekers. Dit team zet zich in voor de ontwikkeling van gerichte behandeling van tumoren door gebruik te maken van het kweken van tumorweefsel buiten het lichaam van de patiënt.

Excellent
De Josephine Nefkens Prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een actief wetenschapper in het Nederlandse taalgebied, ongeacht nationaliteit, die excellent kankeronderzoek heeft gedaan. De prijs wordt uitgereikt onder auspiciën van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie: persbericht.

Hans Bos ontvangt de Josephine Nefkensprijs 2014

gepubliceerd: 28 november 2014.

Deel deze pagina: