... / ... / ... / ... / 2014-12 / Bruggenloop met donorlongen

Bruggenloop met donorlongen

Een jaar na zijn longtransplantatie in het Erasmus MC heeft Henny Tolboom (56) de Bruggenloop uitgelopen.

Bruggenloop
Foto: Jan de Groen, AD

Machine
Leidenaar Henny Tolboom kreeg in november 2013 nieuwe longen. Door zijn ziekte waren zijn longen zo achteruitgegaan, dat hij meer dan een week in leven gehouden moest worden met de ECMO. Deze externe machine zorgt dat bloed buiten het lichaam van zuurstof wordt voorzien en weer in het lichaam wordt gepompt. In Nederland worden patiënten normaliter in diepe slaap gehouden. Groot nadeel is dat de spierkracht dan snel afneemt en patiënten na een geslaagde transplantatie alsnog kunnen overlijden.

Spierkracht
Als een van de eerste patiënten in Nederland werd Tolboom tijdens zijn behandeling niet in slaap gehouden. Artsen en verpleegkundigen bleven oefeningen met hem doen om achteruitgang van de spierkracht zo veel mogelijk tegen te gaan.

Weddenschap
Dr. Dinis Dos Reis-Miranda, intensivist op de afdeling Intensive Care van het Erasmus MC, is enthousiast over het resultaat: “We houden met de oefeningen de spierkracht op peil. Veel patiënten overlijden na een longtransplantatie, omdat zij niet genoeg eigen spierkracht hebben om adem te kunnen halen. Meneer Tolboom overtreft echter alle verwachtingen: direct na de ECMO-implantatie is hij wakker gemaakt en konden we beginnen met de wandelingen. En nu doet hij gewoon weer aan hardlopen. Toen we met hem aan het oefenen waren, sloten we een weddenschap af over samen meedoen aan de Bruggenloop. Daar heeft hij mij aan gehouden.”

Hard nodig
Dr. Rogier Hoek, longarts: “Het lijkt niet meer dan logisch dat je spierkracht moet onderhouden, juist omdat onze patiënten die na de transplantatie zo hard nodig hebben. In het buitenland zijn er al vele bewijzen voor, in Nederland zijn we het eerste centrum dat het zo aanpakt.”

Mooi moment
Ex-marathonloper Tolboom volbracht de 15 km lange Bruggenloop in 2 uur en 50 seconden. Ooit liep hij hem twee keer zo snel. "Voor mij is het dubbele nu een wonder", zegt Tolboom maandag in het AD. "Een magisch, mooi moment."
TV Rijnmond besteedt vanavond aandacht aan de prestatie van Henny Tolboom in Sportclub Rijnmond.

Bruggenloop
Henny Tolboom na zijn race, tussen Rogier Hoek (l) en Dinis Dos Reis-Miranda

gepubliceerd: 8 december 2014.

Deel deze pagina: