... / ... / ... / ... / 2014-12 / ICD is vooral een geschenk

ICD is vooral een geschenk

Jongeren die een hartritmehersteller krijgen geïmplanteerd, zijn aanvankelijk boos en verdrietig. Later zien ze de ICD als een geschenk.

jongere-m-01-klStudie, sport
Jonge mensen met een inwendige cardioverter defibrillator (ICD, plaatje) wijken af van zeventig- en tachtigplussers met z’n hulpapparaat, zeggen onderzoekers van het iBMG. Jongeren moeten hun leven nog vormgeven. Ze hebben vragen over onder meer studeren, sporten en het kopen van een huis.

Verdriet
De meeste geïnterviewden, van 18 tot 40 jaar, ervaren hun ICD in het begin als een last. Maar boosheid en negativisme maken plaats voor verdriet en dankbaarheid, zo blijkt. De ICD gaan ze zien als het apparaat dat hen in leven houdt.

Bevrijding
Een jongere zegt: “Ik heb het zelf ook – zo’n metalen ding – als vervelend ervaren. Het is raar, maar het is een geschenk en een bevrijding. Je leven wordt er beter door en dat is plezierig.”

Niet uit bed
De impact van het hulpstuk blijkt niettemin enorm. Zo durft Walter niet uit bed te komen uit angst voor een nieuwe schock. Hij wil er zelfs niet over praten, omdat hij bang is dat ook de emoties een shock uitlokken.

Lotengenoten
Een andere geïnterviewde bereidt zich echter voor op het lopen van een halve marathon. Over familie en vrienden zeggen de jongeren: “Iedereen kan zeggen ‘Ik begrijp je’ of ‘Een ICD is rot’, maar dan denk ik: je begrijpt me helemaal niet, want je hebt zo’n ding niet in je zitten.” Daarom vinden ze contact met lotgenoten belangrijk.

jongere en hartslagStudenten
Het onderzoek ‘De invloed van de ICD op jongere ICD-patiënten’ is uitgevoerd door studenten van het iBMG. Aanleiding was dat een kennis plots een ICD kreeg. In de studie zijn de ervaringen van zeven jonge ICD-dragers verwerkt. De onderzoekers zelf zijn 19 tot 25 jaar.

Verpleegkundige
Een van de geïnterviewden blijkt ICD-verpleegkundige te zijn. Die vertelt: ‘Ik maakte op mijn werk een man mee die binnen no time veertig schokken kreeg. Toen besefte ik dat dit mij ook kan overkomen. Ik ging malen, kreeg zelfs suïcidale neigingen. Mijn psycholoog heeft me uiteindelijk goed geholpen.”

Aantal dragers

Nederland telt ruim veertigduizend ICD-dragers, aldus STIN. Het Erasmus MC is een van de ziekenhuizen die ICD’s mag implanteren (brochure).

gepubliceerd: 26 november 2014.

Deel deze pagina: