... / ... / ... / ... / 2014-12 / Patiënt Erasmus MC heeft geen ebola

Patiënt Erasmus MC heeft geen ebola

De patiënt die de afgelopen dagen in het Erasmus MC is onderzocht op de infectieziekte ebola, blijkt niet besmet te zijn met dat virus. Dit tonen de uitslagen van specifieke tests aan.

Isolatiekamer
De man werd dinsdag 9 december opgenomen. Hij had eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en ontwikkelde bij terugkomst ziekteverschijnselen. De patiënt werd in Rotterdam verpleegd in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer.

behandeling ebolaBesmettelijk
Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of met lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen.

Symptomen
Personen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zolang zij geen ziekteverschijnselen hebben, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn of diarree, zijn ze niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel zulke klachten, dan worden zij meteen opgenomen in het ziekenhuis.

Aangewezen
Drie academische ziekenhuizen in Nederland zijn aangewezen voor de hoogcomplexe zorg aan ebola-patienten: het LUMC (Leiden), Erasmus MC (Rotterdam) en UMCG (Groningen). Echter, alle UMC’s zijn voldoende voorbereid voor de opvang en verzorging van deze patiënten.

Wereldwijd
Ebola woedt, voor zover bekend, sinds februari 2014 en heeft wereldwijd inmiddels meer dan zesduizend levens geëist.

 

gepubliceerd: 12 december 2014.

Deel deze pagina: