... / ... / ... / ... / 2014-11 / Paars voor prematuren

Paars voor prematuren

De Hofpleinfontein in Rotterdam wordt op Wereld Prematurendag, 17 november, paars. De gemeente Rotterdam en het Erasmus MC vragen zo aandacht voor te vroeg geboren kinderen.

BabyBekendheid
Prof. Irwin Reiss, hoofd van de afdeling Neonatologie, hoopt dat de Wereldprematurendag meer bekendheid geeft aan prematuren. “Veel mensen denken dat een te vroeg geboren kind beter wordt na een paar weken in de couveuse. Helaas is dat niet zo."

Last later
"Een neonaat is geen tijdelijk probleem, maar vergt zorg op lange termijn. Zo wijst onderzoek uit dat te vroeg geborenen later vaker last hebben van psychische stoornissen dan leeftijdgenoten."

Hart, longen
Kinderen die vroeg ter wereld komen, hebben vaak problemen aan hun hart en de longen. Ze worden in het Erasmus MC behandeld door een multidisciplinair team, waarvan cardiologen en longartsen deel uitmaken.

Moeders
Reiss: "Ook moeders ondervinden vaak trauma's, en daarom is onze samenwerking met de verloskundige essentieel." Zijn  afdeling houdt 15 november een feestelijke reünie voor te vroeg geboren kinderen van 7 tot 9 jaar. Er worden dan cupcakes gemaakt, er is een ‘Topmodelmodeshow’ en de drie finalisten van het Junior Songfestival treden op.

Voetbal
Het water van de Hofpleinfontein wordt sinds de jaren tachtig gekleurd belicht bij bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld oranje of paars. Bij supporters van het Nederlands elftal en Feyenoord is het fontein geliefd als plek om de overwinning te vieren.
Hofpleinfontein kleurt paars
De Hofpleinfontein dateert uit 1955 en was een geschenk van rederij Van Ommeren.

gepubliceerd: 13 november 2014.

Deel deze pagina: