... / ... / ... / ... / 2014-11 / Meyboomprijs voor wondcontrole thuis

Meyboomprijs voor wondcontrole thuis

De Meyboom Zorgprijs 2014 gaat naar een project voor wondcontrole op afstand. Hierbij beoordeelt een verpleegkundige foto’s die de patiënt thuis met z’n smartphone heeft gemaakt.

hartCardiologie
Verpleegkundig specialist John de Heide van het Erasmus MC, nam de prijs donderdagmiddag 14 november in ontvangst, met bijbehorende cheque.

Nabloeding
De verbeterde nazorg is belangrijk voor patiënten met een pacemaker of ICD. Zij kunnen na ontslag uit het ziekenhuis thuis een complicatie krijgen, zoals een nabloeding of infectie.

Visueel
Voor deze patiënten bestond al telefonische nazorg. Nu is deze uitgebreid met een visuele beoordeling van de operatiewond of punctieplek. Een verpleegkundig specialist (in opleiding), die ook de telefonische nazorg doet, voert die controle uit.

Gerustgesteld
Patiënten zijn blij met de vernieuwing, blijkt uit een evaluatie. Eerst moesten ze met veel woorden uitleggen hoe de wond eruit zag, nu volstaan een paar foto’s. Het consult verloopt prettiger en sneller, vinden ze. Ook zijn ze meer gerustgesteld dan voorheen.

Toekomst
De jury looft de verpleegkundige verbetering, en het onderzoek: “Het onderzoek is innovatief en gericht op de toekomst. Het geeft blijk van een kritische kijk op het eigen werkproces en op de haalbaarheid in de praktijk.” De innovatie wordt aangeduid met ‘klinische mobiele telefonie’ en ‘mobiele telegeneeskunde’.

Fré
De prijs is vernoemd naar Frederike (‘Fre’) Meyboom, verpleegkundige en directrice van onder meer het Bergweg Ziekenhuis, Rotterdam. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor betere arbeidsomstandigheden van verpleegkundigen. Fré heeft bijna haar hele leven in ziekenhuizen gewoond. Ze werd 100 jaar.
Meyboom Zorgprijs

 

gepubliceerd: 19 november 2014.

Deel deze pagina: