... / ... / ... / ... / 2014-11 / Erasmus MC benoemd tot ebola-UMC

Erasmus MC benoemd tot ebola-UMC

Het Erasmus MC is aangewezen als een van de drie academische ziekenhuizen in Nederland die hoogcomplexe zorg aan patiënten met ebola kan gaan verlenen.

ebolavirusUitbreiding
“Nu de epidemie van ebola in Westelijk-Afrika zich exponentieel uitbreidt, neemt de kans toe dat een beroep wordt gedaan op de Nederlandse ziekenhuizen,” schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Leiden
Donderdagavond 6 november is bekendgemaakt dat voor deze taak zijn aangewezen: het LUMC in Leiden, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen. Echter, alle UMC’s zijn voldoende voorbereid voor de opvang en verzorging van deze patiënten, benadrukt de inspectie.

Malaria
De vraag of ziekenhuizen goed voorbereid zijn, werd afgelopen maand urgent. Toen meldde zich in Dordrecht onverwacht een patiënt die mogelijk deze ziekte had. Hij viel in het Albert Schweitzer Ziekenhuis neer op de grond, maar bleek later malaria te hebben.

Centraal
De IGZ wil de opvang centraal houden. Dit omdat patiënten met ebola drie tot vier keer zoveel zorg nodig hebben dan een gewone IC-patiënt. Door drie ziekenhuizen aan te wijzen, komt de zorg voor andere patiënten zo min mogelijk in het geding.

Oefenen

Onder het kopje ‘oefenen, oefenen, oefenen’ beklemtoont de IGZ in een rapport dat oefenen van ‘extreem belang’ is, onder meer het correct uittrekken van beschermende kleding. Ziekenhuizen moeten scenario’s oefenen waarbij een patiënt met ebola onverwacht ergens in het ziekenhuis opduikt en ter plekke braakt.

Ambulance
Als een van ebola verdachte patiënt moet worden vervoerd naar Leiden, Rotterdam of Groningen, dan is de ambulance daarvoor geschikt. Die verzekering gaf minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Meer informatie: persbericht NFU. Erasmus in vogelvlucht

 

 

gepubliceerd: 7 november 2014.

Deel deze pagina: