... / ... / ... / ... / 2014-11 / Ebola-opvang goed voorbereid

Ebola-opvang goed voorbereid

Mocht de eerste patiënt met ebola naar het Erasmus MC worden gebracht, dan is de veiligheid van alle patiënten, bezoekers en medewerkers daar goed geregeld.

Aangewezen
Die verzekering geven deskundigen. Het Erasmus MC is recentelijk aangewezen voor de opvang en verzorging van ebola-patiënten.

ebola-oefeningKleedinstructies
De voorbereidingen in Rotterdam lopen uiteen van een grootschalige rampenoefening tot specifieke kleedinstructies voor het personeel en de formatie van een crisisteam.

Diagnose
Ook doet het Erasmus MC dienst als referentielaboratorium. Dit betekent dat ebola-diagnostiek daar wordt uitgevoerd, ook als patiënten in de andere UMC’s verblijven.

Uitgekozen
Prof. Greet Vos, specialist infectiepreventie: “Het Erasmus MC is zo goed in het ontvangen van mensen met een besmettelijke aandoening, niet alleen ebola, dat wij zijn uitgekozen om dit werk te doen.”

Route patiënt
Crisiscoördinator Steven Hofdom (rechts op foto bovenin): “De route in het ziekenhuis die de patiënt zal afleggen, ligt vast. Al bij de ingang van de afdeling Spoedeisende hulp wordt deze persoon gescheiden van andere medewerkers, patiënten en bezoekers. Het uitgangspunt is dat veiligheid van alle betrokkenen strikt in acht wordt genomen.”

Veilige afstand
Hofdom: “De patiënt wordt naar de decontaminatie-unit begeleid. Dat doen medewerkers op een veilige afstand. Een internist-infectioloog verzamelt de belangrijke gegevens, onder meer: wat precies de klachten zijn, waar de patiënt nog meer is geweest en met wie hij of zij contact heeft gehad.”

Isolatiebox
“Het behandelteam in de decontaminatie-unit draagt beschermde kleding. Na de behandeling in die ruimte, wordt de patiënt opgenomen op de IC of een verpleegafdeling. Daar is een zogeheten isolatiebox ingericht voor opvang van ebola-patiënten”, aldus de crisiscoördinator. Tot nu toe is de virusziekte overigens bij nog niemand in ons land vastegesteld.

Nooit mis
De afgegeven verzekering betekent niet dat er nooit wat mis kan gaan. De garantie houdt wel in dat alles in het werk is gesteld om dit te voorkomen. Hieronder: foto's ebola-rampenoefening in Rotterdam.
ebola-oefening
ebola-oefening
ebola-oefening
ebola-oefening

gepubliceerd: 14 november 2014.

Deel deze pagina: