... / ... / ... / ... / 2014-11 / E-health voorkomt verzuim werknemer

E-health voorkomt verzuim werknemer

Werknemers bewegen meer, eten gezonder en zijn minder vaak ziek als zij zich bewust zijn van de gezondheidsrisico’s en online persoonlijk advies krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
online bewegen

Gedragsverandering
“Bewustwording is nodig om vervolgens gedragsverandering te stimuleren”, zegt Maurice Niessen, onderzoeker op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Niessen onderzocht de effectiviteit van een online gezondheidsprogramma op de werkvloer. Daaruit blijkt dat zes van de tien werknemers aan de slag gaan met het verkregen advies en dat het verzuimpercentage binnen twee jaar kan dalen met 20%.

Leefstijl
De kracht van het online programma is volgens de onderzoeker het in kaart brengen van de individuele gezondheidsrisico’s. “Uit mijn studie blijkt dat een werknemer die inzicht krijgt in het samenspel van alle onderliggende risicofactoren van het verhoogde hart- en vaatziekterisico, eerder geneigd is te werken aan een betere gezondheid.”

Partijen
Op basis van de ingevulde gegevens berekent het programma een persoonlijk risicoprofiel. Vervolgens ontvangt de werknemer advies op de gebieden waar een verhoogd risico aanwezig is. De deelnemers krijgen ook een verwijzing naar online zelfhulpmodules.

Maatschappij
Niessen: “Een maand na deelname is 38% van de deelnemers meer gaan bewegen, 44% gezonder gaan eten, drinkt 10% minder alcohol en is 14% gestopt met roken. Bedrijven kunnen hiermee niet alleen de verzuimkosten terugdringen, zij krijgen ook gezondere werknemers.”

Lees ook het persbericht.

 

gepubliceerd: 4 november 2014.

Deel deze pagina: