... / ... / ... / ... / 2014-11 / Beter beschermd tegen boezemfibrilleren

Beter beschermd tegen boezemfibrilleren

Het Erasmus MC en UMCG starten een studie naar het herstelmechanisme dat ieder mens van nature heeft om hartritmestoornissen in te dammen.

Sneller slaan
Boezemfibrilleren is een hardnekkige hartritmestoornis. In het begin duurt het te snelle slaan van het hart maar een paar minuten en houdt het vanzelf op. Later worden de aanvallen (episodes) langer. Na verloop van tijd stopt de stoornis niet meer.

Natasja de GrootIn paniek
Cardioloog-elektrofysioloog dr. Natasja de Groot (foto): “Als een ritmestoornis maar doorgaat, melden mensen zich bij de afdeling Spoedeisende hulp. Ze zijn dan vaak in paniek. Dat is begrijpelijk: iemand zit op de bank een boekje te lezen en z’n hartslag gaat omhoog van 70 naar 130 slagen per minuut.” Van langzaam kloppen naar te snel kan, maar ook omgekeerd: de hartslag keldert plotseling.

Reparatie
De Groot van het Erasmus MC (Thoraxcentrum) heeft samen met dr. Bianca Brundel van UMCG, biofarmaceutische bedrijf Nyken en de Nederlands Hartstichting € 1,2 miljoen Europese subsidie gekregen. Dankzij deze Life Science Health-impuls kunnen de twee onderzoekers een onderzoek starten naar het herstelmechanisme, zogeheten 'heat shock'-proteïnen.

Uitgeput
Ieder mens heeft deze proteïnen. Ze zijn meetbaar in het bloed en hartweefsel. 'Heat shock'-proteïnen bieden aanvankelijk bescherming tegen boezemfibrilleren, maar de voorraden raken op den duur uitgeput.

Medicijn
De Groot en Brundel gaan deze uitputting onderzoeken. Ook willen ze achterhalen wat de niveaus van deze hulpproteïnen per patiënt zijn. Hun kennis moet uiteindelijk leiden tot een medicijn dat het natuurlijk beschermmechanisme van het lichaam helpt z’n werk te blijven doen.

gepubliceerd: 20 november 2014.

Deel deze pagina: