... / ... / ... / ... / 2014-11 / Ultrageluid stuwt ‘reparatiecellen’

Ultrageluid stuwt ‘reparatiecellen’

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om stamcellen via de bloedbaan direct naar het hart te sturen.

Kwaliteit
In het hart gedragen de cellen zich als reparateurs en herstellen ze schade die door een hartinfarct is veroorzaakt. Door deze ontdekking kunnen patiënten na een hartinfarct een betere pompfunctie behouden, waardoor hun overlevingskans stijgt en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan toenemen.

Promotie
Tom Kokhuis van de afdeling Biomedical Engineering promoveert 19 november op zijn onderzoek.

Beweging
De wetenschapper heeft een techniek bedacht om zo veel mogelijk stamcellen direct op de beschadigde plek te krijgen. Kokhuis: "Wij bekleden de stamcellen eerst met microbelletjes. Deze worden vervolgens in de bloedbaan geïnjecteerd. De microbelletjes reageren op ultrageluid, ze komen dan in beweging. Wij gebruiken ultrageluid om de stamcellen via de bloedbaan direct naar de beschadigde plek te sturen."

Efficiënter
Tot nu toe was het niet mogelijk om grote aantallen stamcellen op de beschadigde plek te krijgen. Veel stamcellen kwamen terecht in de lever en de milt, omdat ze zelf hun weg naar het hart moesten vinden via de bloedbaan. ”Onze techniek, de combinatie van microbelletjes en ultrageluid, maakt het dus mogelijk om stamceltherapie veel efficiënter in te zetten”, zegt Kokhuis.

Kliniek
Voordat patiënten geholpen kunnen worden met de nieuwe techniek, is meer onderzoek nodig, benadrukt de onderzoeker. “Het duurt daarom nog jaren voordat de techniek op grotere schaal in de kliniek kan worden ingezet.”

gepubliceerd: 17 november 2014

Deel deze pagina: