... / ... / ... / ... / 2014-10 / Onderzoek met bloedspoed

Onderzoek met bloedspoed

Het Erasmus MC heeft het initiatief genomen tot het grootste en snelste onderzoek ooit naar bloeddoorstroming. Patiënten die woensdag 29 oktober worden opgenomen of zich bij de spoedeisende hulp melden, krijgen een onderzoek naar de bloeddoorstroming van hun huid.

bloedHet onderzoek wordt gedaan in een veertigtal ziekenhuizen. Daardoor kan in korte tijd een zeer grote hoeveelheid gegevens worden verzameld.

Conditie
De bloeddoorstroming in de huid, zo is de aanname, zegt iets over de doorbloeding van het hele lichaam, en daarmee over de algehele conditie van een patiënt. Artsen drukken hiervoor korte tijd op de huid van een patiënt en kijken hoe lang het duurt voordat de normale kleur terugkomt.
Het is onduidelijk op welke plek van het lichaam de arts het beste kan drukken, en voor hoe lang. Daarom wordt bij de patiënten die meedoen de bloeddoorstroming op verschillende manieren onderzocht.

Uniek
De snelheid en omvang van het onderzoek is uniek voor Nederland. "We zijn heel blij dat zo veel ziekenhuizen zich hebben aangemeld", zegt Jelmer Alsma, internist acute geneeskunde bij het Erasmus MC en een van de initiatiefnemers. "Normaal zou je zo’n onderzoek doen in één ziekenhuis. Dan duurt het veel langer voordat je een grote groep patiënten hebt getest.’’ Hij hoopt de eerste onderzoeksgegevens al woensdagavond binnen te krijgen.

Flashmob
Kijk voor de deelnemende ziekenhuizen op de website Flashmobresearch.nl.

gepubliceerd: 28 oktober 2014.

Deel deze pagina: