... / ... / ... / ... / 2014-10 / Gouden Oor voor Intensive Care

Gouden Oor voor Intensive Care

Family Centered Intensive Care, een project waaraan het Erasmus MC deelneemt, heeft de Gouden Oor-award voor de gezondheidszorg gewonnen.

Gehoord
Het Gouden Oor is voor het eerst in de zorg uitgereikt als prijs voor ‘effectief luisteren naar patiënten’. Wie zorg nodig heeft, wil niet alleen geholpen worden, maar vooral gehoord worden, aldus de organisatie.

Gouden oor awardLeidraad
Family Centered Intensive Care (FCIC) neemt het perspectief van patiënt en naasten als leidraad. Familieleden en naasten worden nauw betrokken bij de behandeling en het herstel. Hierdoor nemen gevoelens van ongerustheid, hulpeloosheid, angst en stress bij hen af.

Kerngroep
De kerngroep FCIC nam de prijs op 30 oktober in ontvangst, in Radboudumc, Nijmegen. De groep bestaat uit de IC’s van het Kennemer Gasthuis, Erasmus MC en de Gelderse Vallei. Ook het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doet mee.

Lof
De jury looft de initiatiefnemers, onder meer voor hun ‘ diepgewortelde overtuiging dat luisteren naar en een goede begeleiding van naasten van groot belang is’ en het ‘open staan voor input en feedback zoals een LinkedIn groep, forum, congressen en Open Space bijeenkomsten’. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk netwerk.

Zie ook de Engelstalige clip (7.28 min.).

gepubliceerd: 31 oktober 2014.

Deel deze pagina: